Pana la momentul aderarii la UE, parcurile industriale puteau beneficia de ajutor de stat regional, acordat individual in baza unui regulament aprobat de Consiliul Concurentei, ce includea scutirile de la plata impozitelor pe terenuri si cladiri, si de ajutor de minimis.
In prezent, exista doua scheme de ajutor de stat de care pot beneficia societatile de administrare a parcurilor industriale si agentii economici ce activeaza in cadrul acestor infrastructuri de afaceri.
Prima schema este cea promovata de Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), prin Ordinul nr. 296/2007 privind ajutorul de stat regional acordat pentru investitiile realizate in parcurile industriale. In vigoare pe perioada 18 septembrie 2007 – 31 decembrie 2013, schema se adreseaza numai investitiilor realizate in parcurile industriale care detin deja titluri si in cele infiintate printr-o hotarare a Guvernului.
In cadrul acestei scheme, investitiile initiale realizate in parcurile industriale sunt sprijinite prin facilitati fiscale. Cuantumul ajutorului de stat acordat nu va depasi 50% din valoarea investitiei, exceptie facand regiunea Bucuresti-Ilfov, unde cuantumul maxim al ajutorului este de 40%. Nu se acorda sprijin financiar pentru proiectele mari de investitii – cele care depasesc 50 de milioane de euro. Bugetul maxim alocat schemei este de 268,68 milioane lei.
Problema e ca nu s-a stabilit cine va controla aceste ajutoare si cuantumurile lor. CC nu mai are atributii in controlul ajutoarelor de stat, incepand cu 1 ianuarie 2007. Cat priveste responsabilul de implementarea schemei, MIRA, acesta sustine ca unitatile administrativ-teritoriale ar avea obligatia intocmirii unor registre pentru tinerea evidentei ajutoarelor.
Pe de alta parte, desi autoritatile locale se afla in coordonarea MIRA, reprezentantii acestuia sustin ca nu ei, ci CC va face centralizarea datelor. „Autoritatile locale vor trimite datele inspectoratelor teritoriale ale Consiliului Concurentei, care va transmite situatia mai departe CE”, a precizat Vasilica Baciu.
Rapoartele pe care CC le trimite catre CE se refera la valorile ajutoarelor de stat acordate pe schema la nivelul intregii tari. Cea de-a doua schema in baza careia parcurile industriale ar putea beneficia de ajutoare de stat este aprobata prin Ordinul nr. 287/martie 2008 al Ministrului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si exceptata de la obligatia de notificare la CE.
Dezvoltata in baza POR, schema este destinata crearii si dezvoltarii structurilor de sprijinire a afacerilor, adica a parcurilor industriale, tehnologice, de afaceri, logistice si a incubatoarelor de afaceri. Beneficiarii sunt unitatile administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale), operatori economici care se incadreaza in categoria intreprinderilor mici si mijlocii, asociatii care reprezinta mediul de afaceri.
Finantarea unui proiect poate varia intre 500.000 si 25 de milioane de euro. Valoarea totala a ajutorului de stat prevazut de schema este de 833,99 milioane de lei, din care 602,89 milioane din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, iar diferenta de la bugetul statului.
Schema ar fi realmente utila daca ar duce la impulsionarea dezvoltarii parcurilor industriale. Numai ca, in varianta actuala, societatile ce administreaza parcurile industriale sunt excluse din schema din cauza faptului ca sunt considerate societati mari. „Firmele mari au fost excluse din POR. Exceptie fac administratiile publice, care au dreptul sa atraga finantare prin Axa 4.1”, a declarat presedintele Asociatiei Parcurilor Industriale, Tehnologice, stiintifice si a Incubatoarelor de Afaceri din Romania (APITSIAR).
Numai societatile mici si mijlocii pot fi finantate din fondurile europene pentru dezvoltare regionala. Majoritatea administratorilor parcurilor industriale sunt societati mari pentru ca au printre actionari companii mari sau autoritati locale. Astfel, din cele 27 de societati de administrare a parcurilor industriale ce fac parte din APITSIAR, numai una este eligibila sa acceseze in nume propriu fondurile prevazute de schema.