Planuri de dezvoltare pe bani europeni la Cotnari SA

Dupa un prim proiect de 5 milioane euro, Cotnari a mai depus unul, de 1,85 milioane euro. Un al treilea proiect se afla in lucru. “Speram ca odata finalizate toate aceste proiecte, Cotnari sa numere in total 1.600 de hectare de vie”, spune managerul Constantin Deleanu.

Compania ieseana producatoare de vin Cotnari S.A si-a propus sa-si imbunatateasca activitatea pe bani europeni. Conducerea companiei a depus saptamina trecuta un nou proiect pentru obtinerea de fonduri, prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltarea Rurala (FEADR).

Depus pe masura 1.2.1, privind modernizarea exploatatiilor agricole, proiectul are o valoare de 1,85 milioane de euro, si este al doilea depus de companie, primul avind o valoare de 5 milioane de euro pe masura 1.2.3, care prevede cresterea valorii adaugate a produselor agricole forestiere.

“Intregul proiect se ridica la valoarea de 1,85 de milioane de euro, si presupune in primul rand realizarea unei retele de drumuri de 10 kilometri in incinta companiei, mai exact intre vii, alei ce vor fi betonate si vor avea o latime de 2,25 metri” a precizat Constantin Deleanu, director Cotnari.

Potrivit acestuia, realizarea retelei de drumuri valoreaza aproximativ 690 de mii de euro, iar diferenta de bani va fi investita in achizitionarea a 40 de tractoare, doua masini de stropit si un tractor de 360 de cai putere care va fi folosit pentru infiintarea unei noi podgorii. “Avem din toamna anului trecut arendate pe o perioada de 35 de ani, 200 de hectare de pamant de la satenii din zona. Aceste terenuri nu au fost utilizate, iar tractorul de 360 de cai putere il vom folosi pentru a desfunda terenurile si a-l face arabil pentru a putea realiza o noua podgorie” a adaugat Deleanu.

Conform acestuia, proiectul a fost realizat de o firma de consultanta din Focsani, care a realizat si primul proiect pe FEADR, pretul platit fiind de 1,5% din valoarea totala a proiectului. “Urmeaza sa depunem un al treilea proiect, pentru mediu, cu o valoare de aproximativ 400.000 de euro, care prevede sistemul de canalizare a rezidurilor. Idea a fost trimisa la Ministerul Mediului la Bucuresti si asteptam confirmarea, iar in toamna vom depune un nou proiect de aproximativ 3 milioane de euro, pentru infiintarea a 200 de hectare de vita de vie in Dealul Morii. Speram ca odata finalizate toate aceste proiecte, Cotnari sa numere in total 1.600 de hectare de vie si o activitate imbunatatita la standarde europene” a incheiat Deleanu.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.