Executivul a alocat 60 milioane de lei pentru spatii verzi

Guvernul a alocat in sedinta de pe 7 mai suma de 60 de milioane de lei pentru finantarea celei de a doua etape a programului de realizare a parcurilor si spatiilor verzi din localitati, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Camelia Spataru.

“Este vorba despre finantarea a 97 de proiecte in cadrul Programului National de Imbunatatire a Calitatii Mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati”, a explicat Camelia Spataru.

La randul sau, ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat ca in aceasta a doua etapa a programului vor fi infiintate 61 de parcuri, se vor face 20 de extinderi si alte 19 vor beneficia de lucrari de reabilitare, suma de 60 de milioane de lei fiind alocata de la Fondul de mediu, urmand ca din 15 iulie programul sa fie continuat si finantat tot cu 60 de milioane. Prin acest set de proiecte, Romania se va imbogati cu 2 milioane de mp de spatii verzi, a afirmat Korodi.
Potrivit ministrului, cele mai importante finantari se vor indrepta catre Piatra Neamt – 2 milioane de lei, Galati – aproximativ 1,6 milioane, Zalau – circa 1,5 milioane, iar cate un milion de lei vor primi localitatile Bivolari, Cornu, Constanta, Bugesti, Odobesti, Bragadiru, Crevedia.

Attila Korodi a spus ca in aceste localitati spatiul verde este sub 5 mp pe cap de locuitor.
Ministrul a mentionat ca cele mai importante proiecte sunt in Caracal unde se vor reabilita 255.000 mp de spatiu verde, in Constanta unde sunt 80.000 de mp, la Cristuru Secuiesc unde va fi infiintat un parc pe o suprafata de 80.000 mp si la Targoviste pe 50.000 mp. El a adaugat ca prin acest program Guvernul ajuta administratiile locale sa isi respecte obligatiile potrivit carora in anul 2010 in fiecare localitate trebuie sa existe 20 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, iar in 2013 – 26 mp.

Intrebat daca Bucurestiul intra in aceasta etapa a programului, Attila Korodi a precizat ca, din pacate, ca si anul trecut, doar sectorul 6 a depus un proiect, insa, spre deosebire de 2007, in acest an nu a castigat selectia deoarece documentele nu au fost complete. “Sper ca dupa alegeri sa fie un apetit mai mare pentru a se construi spatii verzi”, a subliniat ministrul Mediului.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.