Citibank Romania inregistreaza o performanta operationala record

Citibank Romania a anuntat o crestere de 54% a venitului net din dobanzi si comisioane, acesta atingand suma de 210 milioane lei, pentru anul fiscal 2007. Veniturile brute s-au marit cu 40%, ajungand la 2.038 milioane lei. Anul trecut, Citibank a inregistrat un profit net de 85 milioane lei, cu 45% mai mare decat in 2006, in timp ce profitul net din operatiuni financiare a fost de 55 milioane lei, cu o crestere de 95% fata de anul trecut. Aceasta evolutie a fost determinata de cresterea volumului de operatiuni cu clientii, precum si de majorarea veniturilor din tranzactiile de trezorerie.

“2007 a fost cel mai bun an din istoria Citibank in Romania. Aceste rezultate financiare reconfirma dezvoltarea constanta a bancii pe piata romaneasca si strategia noastra de a ne concentra in primul rand pe client si nevoile financiare ale acestuia. Estimam in continuare un mare potential de crestere atat pe segmentul corporate, cat si pe cel al serviciilor dedicate persoanelor fizice – atat prin dezvoltarea retelei, cat si prin lansarea de noi produse”, a declarat Shahmir Khaliq, Citi Country Officer.

Repere financiare

La 31 decembrie 2007, totalul activelor Citibank Romania a fost de 4.145 milioane lei, cu 71% mai mare decat in 2006, aceasta evolutie fiind inregistrata in principal datorita cresterii volumului creditelor – atat pe segmentul de persoane fizice, cat si pe cel de companii. Anul trecut, portofoliul de credite a inregistrat o crestere de 57% comparativ cu 2006, atingand 1.653 milioane de lei, adica 42% din total active.

Valoarea portofoliului de credite pentru companii a fost de 903 milioane lei – cu aproximativ 20% mai mare decat in 2006. Portofoliul de credite IMM a fost de 256 milioane lei – avand o crestere de aproape 127% in comparatie cu 2006. Cea mai spectaculoasa evolutie a avut-o portofoliul de credite CitiFinancial, divizia Citibank specializata in finantarea persoanelor fizice, care a atins suma de 520 milioane lei – cu 133% mai mult decat in 2006.

Un aspect important al cresterii activelor a fost reprezentat de creantele asupra institutiilor de credit, care au atins suma de 1,1 miliarde lei, inregistrand o crestere de 235% fata de 2006. La aceasta evolutie a contribuit semnificativ marirea rezervei minime obligatorii stabilite de Banca Nationala a Romaniei ca o consecinta a majorarii substantiale a depozitelor si a altor surse atrase de la clientela.

Baza de depozite si conturi curente ale clientilor Citibank Romania s-a marit constant pe parcursul ultimului an si a ajuns la 3 miliarde de lei, la 31 decembrie 2007 – avand o crestere de 84% fata de 2006. Sursele atrase de la clientela au reprezentat 80% din totalul pasivelor, valoarea acestora din urma atingand 3.741 milioane lei. Fondurile proprii au crescut cu 26%, ajungand la 404 milioane lei.

In cursul anului 2007, s-a inregistrat si o imbunatatire a indicatorilor de rentabilitate. Rentabilitatea activelor (ROA) a ajuns la 2,44% (de la 2,29% in 2006) si rentabilitatea capitalului propriu (ROE) a crescut la 23,18% de la 19,19% in 2006. Nivelul provizioanelor nete a crescut si el datorita largirii semnificative a portofoliului de clienti pe parcursul anului trecut – rata calculata drept provizioane nete in total portofoliu credite a fost de 1.91% de la 0,77%, in 2006.

La 31 decembrie 2007, Citibank Romania avea 618 angajati si isi desfasura activitatea prin 47 de unitati dintre care 8 sucursale de corporate banking si 39 agentii CitiFinancial. in plus, produsele de creditare pentru persoane fizice oferite prin intermediul diviziei CitiFinancial au fost puse la dispozitia clientilor si prin cele 50 de centre de vanzari directe. La finalul anului trecut, banca deservea 97.040 clienti (95.510 persoane fizice, 667 IMM-uri, 863 clienti corporate), aproape dublul numarului de clienti din anul precent – 51.343 clienti (50.272 persoane fizice, 571 IMM-uri, 500 clienti corporate).

Anul trecut, Citibank Romania SA a aranjat si co-aranjat mai multe sindicalizari majore realizate in sectorul privat din Romania, cateva exemple fiind: finantarea de 130 milioane euro pentru o institutie financiara (parte a unui imprumut acordat de BERD), creditul sindicalizat in valoare de 80 milioane euro pentru refinantare si capital rulant acordat Fildas Trading. Tot in 2007, Citi a co-aranjat si o finantare in valoare de 500 milioane de dolari – cel mai mare imprumut sindicalizat acordat unei companii romanesti din sectorul privat – pentru RCS & RDS.

In 2007, Enel Energie SA (infiintata ca urmare a privatizarii Electrica Banat si Electrica Dobrogea) si CEZ Vanzare SA (infiintata ca urmare a privatizarii Electrica Oltenia) au mandatat Citibank Romania sa colecteze platile de facturi de energie electrica prin reteaua oficiilor postale ale Postei Romane. De asemenea, Citibank Romania a fost mandatata de Apa Nova, Distrigaz Sud si COSMOTE pentru colectarea in numerar a platilor de facturi de utilitati prin retelele Easy Payments si UniKasa.

Anul 2007 a marcat implementarea in premiera a unei solutii de incasare a facturilor intre companii prin debit direct interbancar – solutia a fost implementata pentru Lafarge Ciment Romania S.A. pentru incasarea facturilor de la partenerii sai – firme de constructii si distribuitori de ciment.
Anul trecut, Citibank Romania a primit si diferite distinctii precum: “Best at Cash Management in Central & Eastern Europe”, premiu acordat de Euromoney, “Best Corporate/Institutional Internet Bank – Global”, premiu acordat de Global Finance, “Top rated” – distinctie oferita de Global Custodian.

In paralel, Citibank Romania a continuat sa investeasca semnificativ in dezvoltarea diviziei sale dedicate finantarii persoanelor fizice. in 2007, CitiFinancial a inaugurat 8 noi agentii, localizate in Braila, Craiova, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Timisoara, Constanta. In fiecare dintre aceste orase, (cu exceptia orasului Constanta, unde divizia CitiFinancial are 3 agentii), banca este acum prezenta prin doua unitati. Tot anul trecut, CitiFinancial a deschis si alte 7 centre de vanzari directe in Tulcea, Roman, Sfantu Gheorghe, Alba Iulia, Hunedoara, Slatina, Onesti. Echipa mobila de vanzari a CitiFinancial a crescut de la 500 la 668 de persoane, fiind cea mai mare de pe piata bancara romaneasca.

Pentru mai multe detalii:

Cristina Bold

Director Comunicare

Citibank Romania S.A.

E-mail: [email protected]

Tel: +40 21 203 52 02

Fax: +40 21 203 52 03

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.