UE vrea sa ajute fermieri tineri

Pentru perioada 2000-2006, Comisia Europeana a alocat aproximativ doua miliarde de euro pentru a-i sprijini pe tinerii fermieri in demararea activitatii. La inceputul exercitiului bugetar pe perioada mentionata, Executivul european a propus un plafon de 40.000 de euro pentru creditarea intreprinzatorilor, insa Luxemburgul, care detinea la acel moment presedintia UE, a majorat aceasta suma la 55.000 euro.

Plafonul sumelor nerambursabile alocate acestui program se pastreaza in bugetul pe 2007-2013, in speranta ca tinerii vor alege mediul rural intr-o proportie mai mare decat in prezent.

Potrivit comisarului european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel, decizia continuarii programului pleaca de la necesitatea de a opri scaderea numarului de investitori in agricultura si incurajarea tinerilor fermieri europeni pentru inceperea de activitati – agricole actiune pentru care vor primi fonduri comunitare.

Deputatii europeni au solicitat totodata Comisiei sa analizeze posibilitatea de a crea un fond de rezerva specific, care sa-i ajute pe tinerii fermieri sa depaseasca evenimentele imprevizibile din cursul mutarii in mediul rural, cum ar fi fenomene climatice grave care distrug recoltele sau o crestere accentuata a cheltuielilor.

Pe de alta parte, PE considera ca tinerii agricultori trebuie sa fie asistati si consiliati prin asa-numitul mecanism de prima instalare, ce are ca scop atat un numar mai mare de instalari “de succes”, cat si eliminarea cazurilor in tinerii dau faliment si abandoneaza.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.