Parc industrial Turnu Magurele – proiect ratat

Inscris pe linia de finantare a Phare 2002, proiectul „Parc industrial Turnu Magurele” a fost aprobat de autoritatile locale Turnu Magurele si judetene Teleorman inca de acum sase ani. Investitia de 4,5 milioane de euro era finantata in proportie de doua treimi de catre UE, prin programul Phare.

Conform proiectului initial, parcul urma sa aiba o suprafata de 20 de hectare, cu posibilitatea extinderii pana la 40-60 de hectare, fiind situat in partea de vest a orasului Turnu Magurele, pe drumul national 54. A fost facut si un studiu de fezabilitate, dar si un proiect tehnic care urma sa serveasca firmei constructoare. Si de aici a inceput odiseea parcului, neterminata nici azi.

Incredintarea executiei lucrarii s-a facut de doua ori prin tot atatea licitatii organizate de Ministerul Dezvoltarii. Ambilor constructori li s-au reziliat contractele pe motivul, invocat la acea vreme de autoritatile locale, ca acestia nu si-au facut treaba.

„Rezilierea contractului si prima data si a doua oara a fost facuta datorita faptului ca, constructorul spunea ca solutia tehnica aflata in proiect pentru a combate panza freatica aflata foarte sus pe terenul pe care noi l-am pus la dispozitie pentru constructie n-a fost una viabila”, a explicat Mohanu, primarul de la Turnu Magurele. Studiul de fezabilitate de la vremea respectiva nu atragea atentia asupra acestui risc. Acesta a fost aprobat iar banii pentru realizarea lui cheltuiti.

Acum se reia totul in aceleasi conditii, pe aceasi suprafata si cu aceleasi riscuri dar cu sume mai mari alocate de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, pe baza HG 1424/2007. Practic, de la MDLPL s-a alocat suma de 1.476.000 lei noi pentru un alt studiu de fezabilitate.

Valoarea contributiei ministerului pentru realizarea acestui proiect ar fi de 12 milioane de lei noi, potrivit declaratiei facute de László Borbély, Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor. Dar primarul de la Turnu Magurele a vorbit in sedinta de Consiliu Local de o valoare totala a investitiei de 10 milioane de euro, adica de vreo trei ori mai mult decat a spus ministrul. Deci, mai mult decat dublu fata de prima alocare.

Contributia locala pentru cheltuieli eligibile si neeligibile va fi suportata in proportie de 60% de bugetul Consiliului Judetean si 40% de cel al Consiliului Local Turnu Magurele. Adaugand cei 1.476.000 lei noi alocati pentru studiul de fezabilitate, rezulta o suma de-a dreptul impresionanta si ar trebui sa existe niste minime garantii ca noul proiect nu va esua ca si precedentul si, ca, odata construit, obiectivul va incepe sa produca pe masura investitiei. Experienta anterioara a demonstrat insa ca niciun agent economic nu si-a manifestat interesul pentru a investi la Turnu Magurele.

Sursa: Afaceri publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top