Bilant pozitiv in relatia cu UE

Romania a accesat anul trecut fonduri europene de 1,602 miliarde euro, din care 315,4 milioane euro au fost compensatii, si a avut o contributie la bugetul Uniunii de 930,9 milioane euro, informeaza raportul financiar al UE, prezentat recent. Uniunea Europeana a platit compensatii totale de 444,6 milioane euro in 2007.

Din totalul cheltuielilor, de 114 miliarde euro, la nivelul Uniunii, 44 miliarde (38,4%) au fost alocati dezvoltarii durabile, Romania primind 451 milioane euro in acest domeniu, arata raportul prezentat de comisarul european pentru Planificare Financiara si Buget, Dalia Grybauskaite.

Pentru agricultura si dezvoltare rurala, UE a alocat 54,648 miliarde euro, iar Romania a beneficiat de fonduri in valoare de 23,9 milioane euro, exclusiv pentru agricultura. Franta a accesat cele mai multe fonduri (peste 10 miliarde euro), fiind urmata de Spania si Germania, fiecare cu cate 7 miliarde euro, Marea Britanie si Italia cu cate 6 miliarde si Polonia cu 3,1 miliarde.

Intre statele zonei euro doar Irlanda si Finlanda au cheltuit toate fondurile alocate pentru acest domeniu.

Pentru sectorul “cetatenie, libertate, securitate si justitie”, bugetul Uniunii Europene a fost de 1,049 miliarde euro, Romaniei fiindu-i alocate 4,3 milioane euro.

Pentru sectorul administratiei, Romania a primit 18,8 milioane euro, la un buget total al UE de 6,805 miliarde euro. In 2007 bugetul UE a urcat cu 8 miliarde euro (6,9%), ramanand la 0,93% din VNB (Venitul National Brut, insemnand PIB plus venituri rezultate din relatia unui stat cu alte tari, dobanzi sau dividende, minus datoriile platite), la fel ca in 2006, cresterea nominala fiind datorata aderarii Romaniei si Bulgariei, informeaza raportul.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.