Prefectul de Iasi asteapta fondurile pentru modernizarea aeroportului

Prefectul interimar al judetului Iasi, Marius Bodea, a declarat ca Aeroportul International Iasi va primi pana la inceputul lunii viitoare finantarea pentru inceperea lucrarilor de modernizare.

Prefectul Marius Bodea a afirmat ca asteapta ca fondurile sa fie alocate de Ministerul Economiei si Finantelor intrucat a fost finalizat transferul de terenuri dintre Consiliul Judetean si MAp, care detinea 22 de hectare de teren in zona Aeroportului International Iasi.

“Avem acum toate documentele in regula. Ministrul Vosganian m-a asigurat ca are fondurile pentru prima transa, in valoare de 20 de milioane de euro”, a declarat prefectul interimar Marius Bodea.
In schimbul celor 22 de hectare teren pe care MAp le detinea in apropierea Aeroportului International, Consiliul Judetean a cedat 9 hectare de teren aflate in perimetrul Statiunii de Cerecetare-dezvoltare pentru cresterea bovinelor Dancu.

Schimbul a fost necesar pentru demararea lucrarilor de reparare si modernizare a Aeroportului International Iasi. Valoarea lucrarilor, care sunt estimate ca vor dura trei ani, va fi de 200 milioane de euro, in perioada lucrarilor, aeroportul nemaifiind operational jumatate de an. Modernizarea Aeroportului Iasi vizeaza realizarea unei piste flexibile de 3.000 de metri si modernizarea aerogarii. Pista flexibila va fi construita asemenea celei de la Frankfurt, pentru aceasta fiind necesara suma de 50 de milioane de euro. De asemenea, aerogara va avea o suprafata de 16.000 metri patrati la sol, pentru fluxurile de pasageri si utilitati si 12.000 metri patrati la subsoluri, pentru benzile de bagaje, spre deosebire de actuala aerogara care are un singur flux comun pentru pasageri si bagaje.

Viitoarea aerogara va avea sase fluxuri independente de acces pentru pasageri, unul pentru VIP, un flux pentru echipaje si un altul pentru personalul de deservire a Aeroportului. De asemenea, in apropierea Aeroportului International Iasi va fi construit un hotel, in parteneriat cu agenti economici.
Potrivit proiectului, Aeroportul International Iasi va avea si un terminal cargo care va prelua zilnic 200 de tone marfuri. Pe Aeroport va fi instalat un depozit de carburanti de 500 tone, care sa permita operarea unui flux sporit de aterizari-decolari.

In prezent, Aeroportul Iasi, construit in urma cu 36 de ani, are o pista de decolare-aterizare betonata, de 1.800 metri lungime si 30 metri latime, prevazuta cu doua acostamente a 7,5 metri, asfaltate, o cale de rulare de 135 metri lungime si 15 metri latime, precum si o platforma cu patru locuri de parcare, fapt ce permite operarea numai cu avioane de capacitate mica.

Autoritatile au considerat ca este necesara modernizarea Aeroportului International Iasi pentru ca judetul are o complexa activitate economica, cultural-stiintifica, turistica si administrativa.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.