Comisia Europeana somata sa-si scoata grupurile de interese la vedere

Un grup de ONG-uri a cerut CE sa publice numele celor aproximativ 50.000 de experti care influenteaza deciziile UE.

160 de organizatii non-guvernamentale grupate sub umbrela Alter-EU cer Comisiei Europene sa publice cit mai repede numele consilierilor si lobbyistilor care influenteaza deciziile UE in domenii cheie, informeaza EUObserver.

Alter-EU a trimis vineri scrisori presedintelui Comisiei Europene, vicepresedintilor si comisarilor pentru industrie, energie, sanatate si mediu pentru a-i intreba daca executivul european intentioneaza sa publice lista cu numele expertilor “pina in vara”, asa cum a promis la inceputul anului.

Comisia Europeana a fost adesea acuzata de societatea civila ca nu este destul de transparenta in procesul decizional si ca este prea mult influentata de grupurile de interese economice, aminteste EUObserver.

Scrisoarea exprima “profunda ingrijorare cu privire la lipsa progreselor de pina acum in ce priveste supra-reprezentarea”, cu referire la grupurile de consilieri in care lobbyistii companiilor private sint in numar mai mare decit reprezentantii ONG-urilor.

Singurul mod de a evita “accesul privilegiat la informatii pentru unele grupuri de interese” este stabilirea unor criterii solide de selectie membrilor acestor grupuri de experti.

Potrivit Alter-EU, comisarul european pentru industrie Gunther Verheugen este consiliat de 127 de grupuri de experti, dintre care doar 19 au criterii de selectie a membrilor.

Unul dintre grupuri, de exemplu, care se ocupa de biotehnologie, are 20 de reprezentanti ai industriei, sase reprezentanti ai mediului universitar si nici unul din societatea civila.

Comisarul pentru sanatate Adroulla Vassilou are 70 de grupuri “inchise” si opt grupuri publice, in timp ce comisarul pentru mediu Stavros Dimas este consiliat de 95 de grupuri inchise si doar trei deschise.

CE a promis la inceputul anului ca procesul de colectare si publicare a numelor membrilor diferitelor grupuri de experti va fi finalizat pina in acesta vara.

Executivul european a subliniat ca expertii guvernelor nationale reprezinta doua treimi din numarul acestor membri.

Alter-EU informeaza ca numarul total al grupurilor de experti a crescut cu peste 40% din 2000, ajungind acum la 50.000 de membri.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.