Coruptie exportata la Bruxelles

Romania incepe sa sfideze pur si simplu Uniunea Europeana si trimite la Bruxelles reprezentanti corupti. Astfel, Magda Tepoi, judecata pentru coruptie si deturnare de fonduri europene, a fost numita recent reprezentant permanent al Camerei de Comert Nationale pe langa Misiunea Romaniei la Uniunea Europeana.

Asta in conditiile in care Magda Tepoi este in prezent judecata de magistratii Judecatoriei Iasi pentru ca a prejudiciat bugetul Uniunii Europene cu suma de 211.724 Euro, reprezentand finantarea acordata unui proiect derulat prin programul Phare.

Magda Tepoi a fost promovata la Bruxelles pe acest post chiar de avocatul Mihail Vlasov, care a ajuns dupa lungi scandaluri si in conditii suspecte presedinte al Camerei de Comert a Romaniei. Avand in vedere ca prin conturile personale ale lui Mihail Vlasov au trecut o buna parte din fondurile europene deturnate, gestul pe care l-a facut pentru Magda Tepoi, de a o promova pe un post de reprezentant al Romaniei la UE, este oarecum explicabil. Numai ca, din aceasta afacere, Romania nu are decat de pierdut, deoarece numirea Magdei Tepoi vine dupa ce raportul de monitorizare al Comisiei Europene arata ca Romania are probleme mari in combaterea coruptiei. Aceasta numire poate fi tradusa in termen simpli astfel: Comisia Europeana si celelalte institutii europene vor discuta probleme legate de dezvoltare economica cu Magda Tepoi, persoana care a cheltuit abuziv 211.724 Euro chiar din bugetul Uniunii Europene.

Adica, oficialii europeni vor sta de vorba cu o persoana care le-a luat banii si nu vrea sa-i mai dea inapoi. Uniunea Europeana nu si-a recuperat nici acum prejudiciul in urma deturnarii fondurilor. Dupa trimiterea in judecata a Magdei Tepoi in acest dosar de coruptie, Camera Regionala de Industrie si Comert si-a pierdut dreptul de a mai obtine fonduri europene. Prin urmare, cat este de avizata Magda Tepoi sa reprezinte Romania la Bruxelles in cadrul Misiunii tarii noastre la Uniunea Europeana? Se poate spune, dimpotriva, ca Magda Tepoi este ultima persoana care ar trebui sa reprezinte Romania in acest for. Asta in conditiile in care Misiunea Romaniei la UE a fost infiintata sub patronajul Ministerul Afacerilor Externe si are, printre altele, rolul de a facilita accesul firmelor din Romania la programele europene. Aceste proiecte vor trece prin filtrul Magdei Tepoi? Atunci este grav.

Deturnarea banilor UE

Proiectul Phare, ale carui fonduri au fost deturnate, a fost obtinut de Camera Regionala de Industrie si Comert, al carei director era Magda Tepoi, in anul 2004 si avea ca scop realizarea unui sistem de invatare continua, astfel incat oamenii de afaceri sa se poata adapta la realitatile economice. Numai ca in urma unei sesizari a Serviciului Roman de Informatii, institutiile de control ale statului au facut o serie de verificari si au putut constata nereguli grave in cheltuirea banilor europeni. Constatarile institutiilor de control au ajuns la Departamentul National Anticoruptie, iar in urma cercetarilor proprii, procurorii au trimis-o in judecata pe Magda Tepoi pentru savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri.

Un alt aspect destul de grav in acest dosar se refera la faptul ca din fondurile europene alocate acestui proiect a fost finantat indirect si cotidianul Lumea Ieseanului, ziarul electoral al PNL Iasi in campania de la alegerile locale si generale din 2004. Adica acest ziar a fost folosit pentru promovarea imaginii liderilor locali ai Aliantei PNL – PD (pe listele careia Magda Tepoi a candidat pentru un loc in Consiliul Judetean ) in campaniile electorale. “Nu s-au putut justifica cheltuielile facute cu ziarul”, se arata intr-un proces verbal de control intocmit de expertii Agentiei de Dezvoltare Nord-Est, care aveau ca misiune monitorizarea acestui proiect.

Suspiciunile in acest caz de coruptie au aparut in momentul in care s-a observat ca banii alocati de Comunitatea Europeana pentru acest proiect au disparut din contul proiectului in alte doua depozite bancare. Apoi s-a descoperit ca o parte din bani a ajuns si in conturile lui Vlasov. Este posibil ca dupa aceea sa fi fost folosite fondurile in alte scopuri decat cele declarate in cadrul proiectului, putand fi probata astfel deturnarea de fonduri. Mai mult, in cadrul acestui proiect s-au facut o serie de achizitii de bunuri si servicii. Firmele care au castigat contractele au fost conditionate de Magda Tepoi sa semneze o serie de contracte de publicitate cu ziarul Lumea Ieseanului.

Sursa: Buna Ziua Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.