Primii bani europeni pentru dezvoltare regionala vor veni in 2009

Romania va absorbi primii bani europeni alocati pentru dezvoltare regionala in 2009, anul acesta urmand sa se incheie contracte de 1,3 miliarde de euro, a declarat ieri ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely.

„Pana la sfarsitul anului vom avea incheiate contracte de circa 1,3 miliarde de euro, dintr-un total de 4,4 miliarde de euro repartizat pentru perioada 2007-2013”, a spus acesta.

Oficialul Guvernului s-a aratat, in schimb, nemultumit de perioada lunga de evaluare a proiectelor. „Vom avea o analiza privind procedura de evaluare a proiectelor.

De la depunerea proiectelor, pana la contractare, trec 200 de zile si nu sunt multumit”, a afirmat Borbely. Numarul cererilor de finantare europeana difera de la regiune la regiune.

Sunt regiuni, precum Sud-Vest sau Nord-Est, unde proiectele depuse depasesc valoarea alocata prin Programul Operational Regional pentru zona respectiva.

In Sud-Vest, de exemplu, s-au solicitat finantari cu 159% mai mult decat suma alocata.

In schimb, in regiunea Bucuresti-Ilfov, interesul este mai scazut.

S-au depus doar sase proiecte, cu o valoare de 65 milioane de lei, desi alocarea pentru aceasta regiune de dezvoltare este de 254 milioane de lei. 90% din cererile acceptate provin din mediul privat, iar restul din cel public.

Sursa: Bank News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top