Premierul Tariceanu a solicitat o intalnire cu presedintele Comisiei Europene

Tariceanu, prim-ministru

„Pot confirma ca premierul roman a solicitat o intalnire marti (30 septembrie, n.r.) cu presedintele CE Jose Manuel Barroso. Nu a fost fixata o agenda a intalnirii”, a spus purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, precizand ca aceasta va fi una de scurta durata, transmite NewsIn.

Europarlamentarul PD-L Nicolae Vlad Popa a declarat ieri, ca premierul Tariceanu a fost chemat pentru a da explicatii in fata Comisiei Europene pentru aspecte care pot crea tensiune in relatia cu Bruxelles-ul, printre acestea si schimbarea procedurii de numire a procurorilor.

„Primul ministru este chemat, pe 2 octombrie, pentru a da explicatii in fata Comisiei Europene si a domnului Barroso, explicatii referitoare la situatia Autoritatii Nationale de Telecomunicatii, lipsa descrierii complete a sistemului de gestionare a fondurilor europene, situatia sistemului 112, pentru care am fost chemati in fata instantei Curtii Europene de Justitie, precum si despre schimbarea procedurii de numire a procurorilor”, a declarat, pentru NewsIn, Nicolae Vlad Popa.

Popa a precizat ca europarlamentarii PD-L au avertizat in nenumarate randuri ca actiunile autoritatilor de la Bucuresti provoaca o „tensiune nejustificata in fata institutiilor care ne finanteaza”.

Senatul a decis, cu 78 de voturi pentru si 46 impotriva, ca procurorii sefi ai DNA, DIICOT si ai Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie numiti de CSM la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul sectiei de procurori a CSM, excluzandu-l astfel pe presedinte din procesul de numire a magistratilor.

Comisia Europeana a luat pozitie imediat, criticand schimbarea procedurii. Unul din obiectivele de referinta asumate de Romania la data aderarii este sa nu modifice procedura de numire si revocare a procurorilor-sefi, pozitie pe care CE a sustinut-o in mod „consecvent”, a declarat la o conferinta de presa purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray.

„Comisia este la curent cu decizia luata de Senatul Romaniei de a modifica procedura de numire in posturile de conducere din sistemul judiciar. intelegem ca aceasta este pozitia Parlamentului, care mai trebuie aprobata si de presedinte. Dupa cum am mai declarat si cu ocazia votului din comisia juridica a Senatului pe aceasta tema, pozitia CE privind aceasta procedura de numire si revocare a procurorului-sef al DNA a fost consecventa de-a lungul timpului si a fost repetata in raportul nostru adoptat la 23 iulie. Acesta este unul dintre obiectivele de referinta (benchmark 3) stabilite la data aderarii, care spune clar ca aceasta procedura nu trebuie schimbata”, a subliniat purtatorul de cuvant insarcinat cu mecanismul de cooperare si verificare privind justitia din Romania si Bulgaria, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top