Marea Britanie sare in ajutorul bancilor

Dupa ce a ridicat plafonul de garantare a depozitelor populatiei de la 35.000 de lire sterline la 50.000 de lire sterline, guvernul Marii Britanii a decis sa nationalizeze partial opt dintre bancile tarii. Pachetul financiar menit sa scoata din impas sistemul bancar britanic include si o linie de credit de 200 miliarde de dolari (350,5 miliarde de dolari) pentru banci, inclusiv Royal Bank of Scotland, HSBC si Barclays.

Banii contribuabililor, in siguranta

Pentru a duce la bun sfarsit masura, oficialii britanici vor folosi 50 miliarde de lire sterline (87,6 miliarde de dolari) din banii contribuabililor pentru a cumpara pachete importante de actiuni in cadrul bancilor.

“Am condus lumea astazi cu propunerea noastra de a restructura sistemul bancar. Luam masurile pe care, sunt convins, ca in viitor si celelalte state le vor lua”, a afirmat premierul britanic Gordon Brown. Propunerile oficialilor britanici vin dupa ce cotatiile actiunilor Royal Bank of Scotland (RBS), Barclays si Lloyds TSB s-au prabusit marti, 7 octombrie, cu 39%, 9% si, respectiv, 13%.

Ministrul britanic de finante Alistair Darling a declarat ca actiunea guvernului laburist de centru-stanga este “un raspuns indraznet la aceste vremuri extraordinare”. “Interesele contribuabililor sunt protejate. Sunt ferm convins ca in schimbul acestor lucruri, contribuabilii vor putea observa efecte pozitive”, a mai spus Darling.

Tot ieri, 9 octombrie, Banca Centrala Europeana a injectat 95 miliarde de lire sterline pe pietele de capital inter-bancare. Aceeasi masura a fost luata si de guvernele din Australia si Japonia care au alimentat sistemele bancare cu zeci de miliarde de dolari.

Alistair Darling a tinut sa-i asigure pe britanici ca prin aceasta miscare guvernul nu arunca pur si simplu banii lor in bratele bancilor. “Daca guvernul va furniza capital, vor exista termeni si conditii care sa reflecte angajamentul financiar fata de contribuabili”, a adaugat el.

Germania sustine actiunea britanicilor

Sefii bancilor care vor beneficia de ajutorul guvernului s-au declarat incantati de aceasta masura. “Pachetul se adreseaza celor mai importante probleme de pe piata si anume increderea in taria sistemului bancar si buna functionare a pietelor de capital”, a afirmat CEO-ul Barclays, John Varley, citat de aceeasi publicatie.

Printre bancile care vor beneficia de planul de salvare se mai numara Abbey, HBOS, Lloyds TSB, Standard Chartered, dar si cea mai mare societate de constructii britanica, Nationwide. Ministrul de Finante german Joerg Asmussen a sustinut actiunea oficialilor britanici si a declarat ca va ajuta la mentinerea stabilitatii pe pietele financiare europene.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.