Guvernul a desemnat coordonatorul national pentru Consiliul Cooperarii Regionale

integrare europeana, Consiliul Cooperarii Regionale

Guvernul a decis ca functia de coordonator national pentru Consiliul Cooperarii Regionale sa fie exercitata de catre secretarul de stat pentru afaceri europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Guvernul a aprobat Hotararea privind desemnarea coordonatorului national pentru Consiliul Cooperarii Regionale.

Rolul coordonatorului Consiliului Cooperarii Regionale va fi esential pentru promovarea intereselor Romaniei in cadrul Consiliului, asigurarea unei comunicari eficiente intre Consiliu si institutiile centrale si promovarea interactiunii cu structurile relevante ale Comisiei Europene in contextul pregatirii si implementarii programelor IPA cu beneficiari multipli.

La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 72/2005 privind transferul competentelor coordonatorului national al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (P.S.E.S.E.) cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial nr. 101/31.01.2005.

Informatii de background

Consiliul Cooperarii Regionale (Regional Cooperation Council – RCC) este o structura a carei misiune consta in facilitarea integrarii europene si/sau euro-atlantice a statelor din Europa de Sud-Est care si-a inceput activitatea la 27 februarie 2008, preluand rezultatele si activitatile pozitive ale Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

Consiliul Cooperarii Regionale va functiona pe baza parteneriatului dintre statele participante la Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est – SEECP (Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia. Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, Romania, Serbia si Turcia), UNMIK/Kosovo, state din afara regiunii si Comisia Europeana.

Activitatea Consiliului se va concentra pe cinci arii prioritare: dezvoltare economica si sociala, infrastructura, justitie si afaceri interne, cooperare in domeniul securitatii, formarea capitalului uman.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.