Agenda POS mediu e ambitioasa: 70 de proiecte vor fi aprobate pana in 2010

 proiecte, comitet monitorizare, finantare

Pe 23 octombrie a.c., a avut loc, la Sibiu, cea de-a treia reuniune oficiala a Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Sectorial „Mediu” (CM POS Mediu), la care au participat, in calitate de membri sau de observatori, reprezentanti ai Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, ai Comisiei Europene, ai autoritatilor centrale si locale, ONG-urilor, precum si ai asociatiilor profesionale.

Reuniunea Comitetului de Monitorizare a constituit o oportunitate pentru prezentarea progreselor inregistrate in implementarea POS Mediu. Discutiile care au avut loc au vizat urmatoarele aspecte:

1. Analiza stadiului pregatirii proiectelor

MMDD a reiterat necesitatea aprobarii pana cel tarziu la inceputul anului 2010 a unui numar de aproximativ 70 proiecte de infrastructura de mediu (in sectoarele de apa, deseuri, termoficare, inundatii etc). Proiectele urmeaza a fi implementate gradual pana in anul 2013.

Reamintim ca pana in acest moment, Comisia Europeana a aprobat urmatoarele 8 proiecte:

– Cluj-Salaj (cca. 197 milioane Euro)
– Giurgiu (cca. 72 milioane Euro)
– Turda-Campia Turzii (cca. 80 milioane Euro)
– Calarasi (cca. 100 milioane Euro)
– Tulcea (cca. 114 milioane Euro)
– Sibiu (cca. 90 milioane Euro)
– Teleorman (cca. 122 milioane Euro)
– Gorj (cca. 90 milioane Euro)

De asemenea, proiectele pentru judetele Olt (cca. 73 milioane Euro) si Brasov (cca. 185 milioane Euro) vor fi supuse aprobarii pana la finalul anului 2008.

2. Coordonarea institutiilor de mediu finantate din POS mediu cu investitiile finantate prin alte programe (surse locale, buget de stat etc.)

Au fost prezentate mecanismele prin care se asigura coordonarea investitiilor din POS Mediu cu cele realizate din alte surse (protocoale de colaborare, comitete inter-ministeriale, etc).

3. Stadiul contractarii fondurilor europene nerambursabile

MMDD a prezentat strategia privind contractarea fondurilor europene nerambursabile, subliniind ca angajarea majoritatii fondurilor alocate in cadrul POS Mediu (5,6 miliarde de Euro) va fi realizata pana in anul 2010. Astfel, anul 2009 este un an crucial pentru semnarea contractelor de finantare cu beneficiarii proiectelor si inceperea primelor contracte de lucrari si servicii.

4. Sistemul de Implementare a POS Mediu

MMDD a subliniat ca sistemul de implementare a POS Mediu este functional, toate mecanismele necesare fiind asigurate. Cu toate acestea, a fost subliniat faptul ca este necesar un efort sustinut din partea autoritatilor locale in vederea asigurarii sustenabilitatii cadrului institutional necesar implementarii proiectelor de mare anvergura finantate prin POS Mediu (crearea asociatiilor de dezvoltare regionala, stabilirea operatorilor regionali, adoptarea la timp a tuturor deciziilor necesare implementarii proiectelor etc).

5. Planul Multianual de Evaluare a POS Mediu

MMDD a prezentat Comitetului de Monitorizare Planul de Evaluare, document care va sta la baza activitatilor de evaluare a progreselor realizate in implementarea POS Mediu, in particular atingerea indicatorilor si a obiectivelor programului operational.

Participantii, printre care si reprezentantii Comisiei Europene, Directia Generala pentru Politici Regionale, au apreciat in unanimitate progresele inregistrate, in special aprobarea primelor opt proiecte din sectorul de mediu, reprezentand fonduri angajate in valoare de aproximativ un miliard de EURO. Romania este primul stat membru pentru care au fost aprobate proiecte majore in perioada de programare 2007-2013.

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top