Proiect pentru rromi in orasul vrancean Odobesti

proiect, Phare, finantare, primarie, Odobesti

Este primul proiect destinat imbunatatirii situatiei rromilor din localitate accesat de autoritatile locale. Finantat prin PHARE 2006, proiectul consta in organizarea si dotarea cu echipament medical a unei caravane mobile si a unui cabinet pentru realizarea analizelor medicale.

“Proiectul se desfasoara in parteneriat cu Filiala de Cruce Rosie Vrancea. Pentru implementarea proiectului vor fi implicate cadre medicale din Odobesti, inclusiv un mediator sanitar din randul comunitatii rrome. La capatul celor 11 luni, cat dureaza implementarea proiectului, vom avea o situatie clara a starii de sanatate a persoanelor defavorizate din randul comunitatii rrome”, a spus primarul Daniel Nicolas.

Desi la Odobesti traiesc neoficial peste 500 de rromi, la recensamantul populatiei din 2002 si-au declarat apartenenta etnica doar 14 persoane. In orasul de la poalele Dealului Sarba exista chiar un cartier numit pana de curand “Tiganie”, unde s-au stabilit rromii care munceau la viile Schitului “Nasterea Maicii Domnului” si pe mosiile marilor proprietari viticoli din Odobesti.

Dupa desfiintarea schitului si mai ales dupa confiscarea averilor podgorenilor odobesteni, rromii nu au plecat din oras, ci s-au stabilit in proximitatea bisericii fostului Schit, in actualul cartier Supusi, unde au practicat pana in zilele noastre meserii artizanale.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.