Magda Tepoi a fost trimisa dupa gratii pentru cinci ani si jumatate

Decizie bomba la Judecatoria Iasi. Magda Tepoi a fost condamnata la 5 ani si 6 luni de inchisoare cu executare. In plus, pe langa pedeapsa, Judecatoria Iasi a hotarat ca trebuie sa returneze aproape 133.000 de euro Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, iar pana cand se va plati acest prejudiciu catre stat, casa din Copou a Magdei Tepoi ramane sub sechetru.

De asemenea, instanta a mai decis ca fosta directoare a Camerei de Comert a Regiunii Unu Nord-Est (CCRUNE) va trebui sa plateasca cheltuielile judiciare in valoare de 8.500 de lei si va suporta contravaloarea realizarii expertizelor contabile, costul acestora fiind evaluat la suma de 5.000 de lei.

La auzul deciziei Judecatoriei, Magda Tepoi s-a aratat foarte surprinsa. “Am fost anuntata dimineata de aceasta sentinta, iar cand am auzit am fost pur si simplu socata pentru ca ma asteptam sa fiu achitata in acest proces. Au fost facute patru expertize si toate demonstrau nevinovatia mea. Eu mi-am indeplinit corect sarcinile. Consider decizia netemeinica si nelegala, si voi face apel la aceasta sentinta. Sunt decisa sa lupt pana la capat”, a declarat Magda Tepoi.

De partea cealalta, reprezentantii Departamentului National Anticoruptie (DNA) Iasi considera fireasca decizia judecatorului. “Hotararea isi gaseste justificare in actele administrative, in probele care au fost administrate in cursul urmaririi, precum si in faza de judecata. Vom analiza hotararea si raportata la acest dosar vom decide daca vom ataca aceasta sentinta”, a declarat procurorul Luminita Merisescu, sefa DNA Iasi.

Prejudiciul a scazut cu aproape 70.000 de euro

Magda Tepoi a fost trimisa in judecata de procurorii anticoruptie la jumatatea anului 2005. Fosta directoare a CCRUNE a fost acuzata ca a fraudat fonduri din programul PHARE 2001.

Procurorii sustin ca, in perioada 2003 – 2004, managerul de proiect Magda Tepoi a deturnat fonduri europene, in interesul personal, ale unor societatii comerciale si fundatii, prejudiciul ridicandu-se la peste 210.000 de euro. Banii au fost accesati de CCRUNE printr-un proiect PHARE care se referea la dezvoltarea economica regionala prin perfectionarea intreprinzatorilor. Potrivit anchetatorilor, frauda s-ar fi realizat in mare parte prin intermediul unor contracte de publicitate.

Procurorii sustin ca banii mergeau la firmele favorizate la licitatiile pentru implementarea proiectului PHARE, insa se intorceau la Camera de Comert prin intermediul unor contracte de publicitate cu site-ul Camerei sau publicatia “Lumea Ieseanului”.

Pe parcursul procesului, s-a decis de mai multe ori sa se refaca expertiza contabila. La ultima expertiza, in acest an, s-a amanat de mai multe ori procesul din cauza expertului care trebuia sa faca evaluarea prejudiciului. In luna februarie, judecatorul a decis ca expertul sa refaca raportul intrucat acesta studiase din dosar doar un volum din cele 31 cate avea dosarul.

In ciuda scandalului de coruptie, cariera Magdei Tepoi a mers mai departe. Anul acesta, la sfarsitul lunii august, Camera de Comert si Industrie a Romaniei a desemnat-o reprezentant permanent pe langa institutiile europene.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.