Cetatea Neamtului, refacuta cu banii UE

fonduri, proiecte europene, Cetatea Neamtului

Reabilitarea Cetatii Neamtului s-a incheiat oficial pe 15 ianuarie, cand constructorii si autoritatile locale au semnat receptia lucrarilor.

„S-au finalizat lucrarile, iar din cat am observat pana in prezent, acestea nu au deficiente. Urmeaza amenajarea spatiilor interne si determinarea traseului care va fi adoptat. in maximum trei saptamani, obiectivul va fi deschis publicului larg”, a declarat primarul orasului Targu Neamt, Decebal Arnautu.

Lucrarea a costat peste 2,5 milioane euro si a fost finantata in proportie de aproape 90% din fonduri europene, restul constituind contributia autoritatilor locale.

Pana si temnita a fost restaurata

Efortul de restaurare a fost unul fara precedent si a reunit constructori si specialisti din mai multe tari. Chiar daca in unele zone zidurile nici nu mai existau, acestea au fost refacute in intregime, iar camerele, paraclisul, sala de arme sau „Neagra temnita” au capatat valoare prin refacerea podelelor si arcadelor.

Paraclisul din cadrul cetatii, restaurat in totalitate, va arata ca atunci cand cetatea era in perioada sa de inflorire, din urma cu peste 500 de ani. La toate acestea se adauga si reabilitarea in intregime a drumului de acces pana la cetate.

Autoritatile locale promit ca investitiile nu se vor opri aici. Primaria Targu Neamt cauta solutii pentru amenajarea unei telegondole pana la Cetate. „Avem in studiu trei trasee. Unul este cu plecare de la Humulesti, altul din apropierea raului Ozana, iar al treilea din comuna Vanatori-Neamt, acesta fiind si cel mai lung.

Suntem convinsi ca un proiect bine intocmit si fundamentat va obtine finantare europeana si va dezvolta turismul in zona”, a subliniat primarul Decebal Arnautu. O investitie similara, telegondola din Piatra Neamt, a fost construita de o firma austriaca si a costat 9 milioane de euro.

Ctitorul a fost Petru I Musat

Chiar daca mai toti romanii stiu ca Cetatea Neamtului a fost ridicata de stefan cel Mare, dovezile arheologice arata ca aceasta fortareata a fost construita mult mai devreme, de catre Petru I Musat (1375-1391).

Stefan cel Mare a adaugat o curte exterioara la constructia existenta, a noii centuri de ziduri si a podului arcuit pe care se face intrarea in fort.

Dupa ce a tinut piept unui asediu condus de regele Ioan Sobieski, cetatea a fost abandonata in secolul al XVIII-lea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top