Implementarea proiectelor de dezvoltare din Romania

dezvoltare, proiecte, Romania, Spania

In cadrul acestei prime intaniri de la preluarea mandatului sau, ministrul Adriean Videanu a prezentat prioritatile Ministerului Economiei, precum si oportunitatile de investitii in sectoare strategice ca energia, infrastructura, mediul, precizand ca expertiza si capitalul firmelor spaniole ar putea constitui elemente importante pentru implementarea proiectelor de dezvoltare din Romania.

Cei doi oficiali au apreciat deopotriva excelentele relatii bilaterale, atat la nivelul operatorilor economici, cat si la nivel institutional. Totodata, a fost evidentiata de ambele parti necesitatea intensificarii colaborarii in ceea ce priveste cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale.

La 30 noiembrie 2008, Spania se situa pe locul 8 in clasamentul investitiilor straine de capital, cu un volum al capitalului investit de 806,5 mil. euro (3.71% pondere in total investitii straine) si 3412 societati comerciale cu capital spaniol inregistrate in Romania.

Investitiile spaniole s-au concentrat in sectoarele imobiliar, industria componentelor auto, siderurgie, chimie, prelucrarea lemnului si industria agroalimentara.

La data de 30.09.2008, schimburile comerciale bilaterale au inregistrat un volum total de 1,43 mld. Euro, din care export – 581 mil. euro (crestere cu 20.77% fata de aceeasi perioada a anului precedent) – locul 10 si import – 852.78 mil. Euro (crestere cu 15.64% fata de aceeasi perioada a anului precedent) – locul 13.

Sursa: Ministerului Economiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.