Anomalie: finantare europeana aprobata pentru o firma in insolventa

In urma cu cateva zile, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a anuntat victorios prima lista cu 62 de proiecte selectate pentru finantare in domeniul IT&C (Axa III a Programului Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice”, aferenta operatiunii 3.1.1 “Sprijinirea accesului la broadband si la serviciile conexe”).

Potrivit comunicarilor oficiale, lista “a fost stabilita in urma comitetului de selectie din data de 30.10.2008”, iar aplicantii selectati vor fi anuntati in scris despre principalele conditii ale finantarii nerambursabile, dupa care va urma etapa contractarii. “in aceasta etapa se va semna contractul intre beneficiar si MCSI, iar din acest moment beneficiarul isi poate implementa proiectul propus spre finantare”, sustin reprezentantii MCSI.

Numai ca primul rezultat notabil, din anul 2009, al MCSI – si anume respectiva LISTA – “sufera” din cauza unei grave erori, pe care evaluatorii din minister nici macar nu au apucat sa o sesizeze.

Printre beneficiarii selectati pentru acordarea finantarilor se numara o societate intrata in procedura insolventei din decembrie 2008: “Incom” SA Iasi.

Aceasta, in conditiile in care, “pe toate gardurile” scrie ca primul pas in obtinerea fondurilor este respectarea criteriilor de eligibilitate – IMM sau microintreprindere ce opereaza pe teritoriul Romaniei, nu se afla in insolventa, nu are debite publice restante, nu a beneficiat de fonduri publice sau UE in ultimii trei ani, a inregistrat profit in ultimul an fiscal etc.

In limbajul Ghidului Solicitantului, conditia de eligibilitate “omisa” in situatia de fata, suna in felul urmator:
“Solicitantul nu se afla in situatia de insolventa sau lichidare, afacerea sa nu este condusa de un administrator judiciar, nu are restrictii asupra activitatilor sale comerciale, iar acestea nu sunt puse la dispozitia creditorilor” (Ghidul Solicitantului Axa III, DMI 1, Operatiunea 1, p. 7).

“Incom” SA Iasi se afla “in carti” cu un proiect de 47.295 lei (“Un pas spre viitor”), pentru care a obtinut procentul maxim de finantare nerambursabila – 80%. Data aprobarii acestui proiect este de 21.01.2009, in timp ce procedura de insolventa impotriva debitorului SC “Incom” SA a fost deschisa cu 40 de zile inainte de data aprobarii proiectului, adica pe 11.12.2008 (prin sentinta comerciala nr.790/S din data de 11.12.2008, pronuntata de Tribunalul Iasi, Sectia Comerciala in dosarul 7237/99/2008).

Mai multe detalii: www.financiarul.ro

Sursa: Financiarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.