Studiu: Cei mai multi antreprenori sunt fosti muncitori

antreprenori.jpg

Aproximativ doua treimi (62%) dintre afacerile nou-infiintate dintr-un an sunt create de catre fosti muncitori calificati si necalificati, o treime (34,5%) sunt pornite de ingineri si doar 3,5% apartin fostilor manageri, potrivit datelor furnizate de Institutului National de Statistica.

Avem multiple exemple de angajati care au afaceri proprii: un muncitor are o pensiune si un magazin, un fost lider de sindicat, tehnician, si-a facut o agentie de turism, un inginer si-a facut o firma de software impreuna cu fiul sau, iar recent, un muncitor care lucra ca sofer a demisionat pentru ca si-a facut o afacere in domeniul transportului. Am avut si un director de mecanizare care si-a facut firma de termopane“, a spus Nicu Durau, human resources & general affairs director in cadrul producatorului de aluminiu Alro Slatina si Alrum Tulcea, companii care au impreuna 3.200 de angajati.

Acesta a mai precizat ca angajatii sunt incurajati sa intre in antreprenoriat si de faptul ca au un loc de munca stabil si un venit fix care le permite sa obtina un credit pentru o investitie initiala si astfel prind curaj sa intre in afaceri.

Anual, se infiinteaza cate circa 100.000 de firme noi, potrivit datelor de la Registrul Comertului, iar „soldul“ total a ajuns la 630.000 de companii active.

In 1995, anul pentru care exista cele mai vechi statistici privind distributia firmelor noi in functie de profesia anterioara a antreprenorului, 83% dintre firmele noi erau infiintate de fosti muncitori (iar dintre acestea 61% erau infiintate de muncitori necalificati), 16,5% de catre cei care aveau profesii tehnice si numai 0,5% de catre fosti manageri. In 2012, ponderea managerilor deveniti antreprenori a fost cea mai ridicata, ajungand la 6,2%.

De regula, o parte dintre cei care intra in antreprenoriat copiaza modelul de business al companiei pentru care lucreaza sau devin furnizori ai fostului angajator. Totodata, exista si situatii in care emigrantii romani care au lucrat multi ani in strainatate si-au deschis, la intoarcerea in tara, o afacere in acelasi domeniul in care au lucrat peste granite.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.