Studiu PODCA: Autonomia locala scazuta limiteaza absorbtia de fonduri europene

bani_ceas.jpg

bani_ceasAutoritatea de Management pentru Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA) a dat publicitatii ultima Analiza socio-economica realizata la nivelul Comitetului Consultativ Tematic Administratie si Buna Guvernanta.

Documentul constata ca, in ciuda reformelor administrative din ultimii 23 de ani, Romania a ramas un strat centralizat, iar autonomia locala este limitata, printre altele, si de lipsa surselor proprii de finantare.

“Ponderea veniturilor proprii in totalul veniturilor este destul de redusa pentru a se putea asigura, in mod real, autonomia financiara a unitatilor administrativ-teritoriale”, arata documentul citat.

“Se pune intrebarea daca organizarea administrativ-teritoriala actuala este de natura sa asigure premisele necesare pentru o dezvoltare armonioasa si echilibrata a teritoriului si sa creeze autoritatilor administratiei publice cadrul in care sa-si exercite competentele la parametrii de eficacitate si eficienta in vederea satisfacerii nevoilor cetatenilor si mediului de afaceri”, subliniaza autorii raportului.

O alta concluzie a studiului a fost ca unitatile administrativ-teritoriale care au cele mai mari venituri la bugetul local inregistreaza si rezultate semnificativ mai bune in ce priveste accesarea de finantari europene pentru implementarea de proiecte.

Document anexat:

Analiza socio-economica realizata la nivelul Comitetului Consultativ Tematic Administratie si Buna Guvernanta (PDF)

Sursa: AM PODCA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.