Subventii de la stat pentru angajatori

entrepreneur-593378_1280.jpg

someriPentru a primi subventii de la stat, agentii economici, pot incadra in munca someri care fac parte din categoriile vulnerabile, fiind vorba fie de persoane prea tinere, fie prea in varsta si care nu-si gasesc de munca din aceasta cauza.

Pentru a stimula angajatorii, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) organizeaza in cadrul proiectului „Fii activ la orice varsta!”.

Cei care angajeaza persoane care indeplinesc conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe toata durata angajarii, pana la indeplinirea conditiilor respective, de o subventie egala cu valoarea indicatorului social de referinta (ISR) – adica 500 de lei.

Angajatorii primesc bani lunar, timp de un an de zile, si daca angajeaza absolventi ai ciclurilor de invatamant (gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular). Este vorba despre o subventie ce difera in functie de studiile salariatiilor:

  • o suma egala cu valoarea ISR in vigoare la data incadrarii in munca (500 de lei), pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
  • o suma egala cu de 1,2 ori valoarea ISR in vigoare la data incadrarii in munca (600 de lei), pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
  • o suma egala cu de 1,5 ori valoarea ISR in vigoare la data incadrarii in munca (750 de lei), pentru absolventii de invatamant superior.

In cazul in care absolventul este persoana cu handicap, subventia se acorda pe o perioada mai lunga de timp, de 18 luni.

Angajarea somerilor in varsta de peste 45 de ani sau a somerilor care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale le pot aduce angajatorilor o subventie, timp de un an, o suma egala cu valoarea ISR in vigoare (500 de lei). Conditia este ca raporturile de munca sau de serviciu sa fie pastrate cel putin 18 luni.

Angajatorii care ofera un loc de munca tinerilor cu risc de marginalizare sociala cu varsta cuprinsa intre 16-26 de ani ii transforma in angajatori de insertie ce beneficiaza lunar, pentru fiecare persoana din aceasta categorie, de o suma egala cu salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de doua ori valoarea ISR (1.000 de lei), in vigoare la data incadrarii in munca, pana la expirarea duratei contractului.

Pe baza unui contract de ucenicie, angajatorul primeste o subventie lunara pe intreaga durata de desfasurare a contractului. Suma este egala, in aceasta situatie, cu 60% din valoarea ISR in vigoare. 

Incheierea unui contract de stagiu cu absolventii de invatamant superior le aduce angajatorilor o subventie egala cu de 1,5 ori valoarea ISR, adica 750 de lei. Suma este oferita lunar, la cerere, tot din bugetul asigurarilor de somaj, pe intreaga durata a contractului de stagiu. Cei care integreaza pe piata de munca stagiari primesc o subventie proportionala cu timpul efectiv lucrat de stagiar.

Mai multe detalii: Avocatnet.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.