Sunt bancile atat de profitabile pe cat se spune?

phpThumb_generated_thumbnailjpg-2.jpg

Subiectul cu privire la profitabilitatea bancilor este readus in discutie, bancile fiind acuzate ca fac supra – profit in contextul in care ROBOR-ul creste, iar dobanda la depozite inca nu. Titlurile unor articole din media anunta uneori bombastic cucerirea de noi recorduri de catre banci in materie de profit! in aceste conditii, se face simtita nevoia unei analize concrete si obiective cu privire la profitabilitatea bancilor romanesti, precum si a imprejurarilor in care se face acest profit. Sunt bancile atat de profitabile pe cat se spune?

Ce spun cifrele?

Mai intai de toate trebuie sa vedem cu cine ne comparam in cifre. Aceasta analiza ar trebui facuta cu bancile din alte sisteme bancare, dar si cu companii din alte domenii de activitate din Romania. Altfel, subiectul nu va fi decat unul de ordin emotional, menit sa aprinda spiritele si sa mentina o anumita stare conflictuala in societate. De asemenea, analiza trebuie facuta si pe o perioada de timp in urma, pentru a vedea evolutiv cum au stat lucrurile.
in primul rand, trebuie sa plecam de la premisa ca bancile sunt entitati economice ca oricare altele din perspectiva investitorilor, care au anumite asteptari in urma investitiilor de capital in banci.

Astfel, ca actionar te astepti la obtinerea unor randamente pentru sumele investite in participatii la banci. Bancile nu sunt case de caritate! in acest context, cel mai relevant indicator de urmarit este rentabilitatea capitalurilor (return on equity – ROE), calculat ca raport dintre profiturile nete si dimensiunea capitalurilor proprii, investite de actionari. Trebuie sa mentionam ca acest indicator nu arata cat primesc actionarii in urma distribuirii dividendelor (care nu sunt decat o parte din profit, functie de cum stabileste Adunarea Generala a Actionarilor), ci care e randamentul capitalului investit prin prisma profitului obtinut.

Pornind de la datele disponibile in statisticile Bancii Centrale Europene (Statistical Data Wherehouse) am facut o analiza comparativa a acestui indicator pe tari, pe ani si pe grupe de tari. Graficul 1 si 2 ne arata situatia pentru anul 2016 (cel mai recent an disponibil in date) pentru tarile Uniunii Europene (UE28) si, distinct, pentru tarile noi membre (UE13).

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top