UE anunta masuri de facilitare a accesului IMM-urilor la finantare pe burse

Aero.jpg

Comisia Europeana a propus joi noi norme prin care sustine ca urmeaza sa ofere firmelor mici si mijlocii (IMM) din Uniunea Europeana un acces mai simplu la finantare prin pietele publice.

In ciuda avantajelor cotarii la bursa, in UE, pietele publice pentru IMM-uri au adesea dificultati in a atra
ge noi emitenti. De aceea Comisia spune ca va adapta normele UE existente privind accesul la pietele publice.

Scopurile declarate ale acestei masuri sunt:

  • de a reduce formalitatile administrative pentru intreprinderile mici si mijlocii care incearca sa intre pe bursa si sa emita titluri de valoare pe „pietele de crestere pentru IMM-uri” (o noua categorie de locuri de tranzactionare, destinata emitentilor de mici dimensiuni),
  • de a stimula lichiditatea actiunilor IMM-urilor cotate la bursa. Noile norme vor introduce o abordare mai proportionala in ceea ce priveste sprijinul acordat IMM-urilor care doresc sa fie cotate la bursa, garantând, totodata, protectia investitorilor si integritatea pietei.

Initiativa CE ar trebui sa genereze o crestere a numarului de IMM-uri ale caror actiuni sunt cotate la bursa prin oferte publice initiale (IPO) si sa permita intreprinderilor cotate pe pietele respective sa atraga o gama mai larga de investitori.

O piata mai lichida va facilita tranzactionarea actiunilor IMM-urilor datorita numarului mare de cumparatori si vânzatori, ceea ce va permite IMM-urilor sa aiba mai usor acces la finantare.
Totodata, cei care investesc in IMM-uri vor putea sa isi converteasca mai usor investitiile in numerar, ceea ce va contribui, in ultima instanta, la crearea de locuri de munca si la crestere economica in UE.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.