Unul dintre cele mai spectaculoase conace din Transilvania ravnit de belgieni si englezi, salvat cu fonduri europene

646x404-2.jpg

Unul dintre cele mai spectaculoase conace boieresti din Transilvania, situat in localitatea bistriteana Posmus va fi salvat cu ajutorul fondurilor europene. Asta dupa ce fosta resedinta a contilor Teleki a facut cu ochiul unui institut belgian si unei companii engleze. Acestia ar fi renuntat la ideea, realizand ca reabilitarea conacului costa prea mult.

Fosta resedinta a familiei nobiliare Teleki, situata in localitatea Posmus, este cu siguranta unul dintre cele mai spectaculoase conace boieresti din Transilvania. Pe cat este de frumos, pe atat este de degradat.

Din cauza starii avansate de degradare, autoritatile judetene, in administrarea carora se afla ansamblul de cladiri, au cautat in ultimii ani mai multe posibilitati de salvare a obiectivului.

Printre ele se numara si un parteneriat public-privat, dar si vinderea conacului catre straini. Astfel, in 2013, un consortiu format din Universitatea Financiar Bancara Bucuresti si Instiute for Studies in International Relations and Public Policy din Bruxelles, trimitea o scrisoare de intentie Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, in care anunta ca este interesat sa achizitioneze acest obiectiv.

Belgienii voiau sa reabiliteze cladirile si sa transforme conacul intr-un centru european in care sa se desfasoare activitati academice de cercetare. In acelasi an, o companie britanica specializata in restaurare si construirea de cladiri istorice a trimis o scrisoare Consiliului Judetean in care solicita acelasi lucru. Britanicii intentionau sa amenajeze acolo o scoala cu regim de internat cu tabara de vacanta pe timpul verii, pentru copii cu handicap.

Niciunul dintre aceste proiecte nu s-a concretizat. Se pare ca atat belgienii, cat si britanicii au abandonat dupa ce au constatat ca este mult prea costisitoare reabilitarea conacului.

In aceste conditii, autoritatile judetene au inceput sa caute noi finantari. Zilele trecute, presedintele de Consiliu Judetean, Radu Moldovan a anuntat, intr-o postare pe Facebook ca s-a obtinut finantare din fonduri europene pentru reabiliarea conacului.

„Un nou proiect de aproape 5 milioane de euro pentru judetul Bistrita-Nasaud! Este vorba despre proiectul de modernizare a Castelului Teleki din Posmus, comuna sieu, unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Transilvaniei! Durata de implementare a proiectului este de 48 de luni si la finalul proiectului, castelul va fi deschis circuitului turistic. Valoarea totala a proiectului este de 21.78 milioane de lei, din care 2% este contributia Consiliului Judetean, iar diferenta este asigurata din fonduri europene nerambursabile”, a explicat presedintele de Consiliu Judetean, Radu Moldovan.

Sursa: Adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.