Utilizarea optima a fondurilor UE pentru integrarea migrantilor

interviu-corina-cretu.jpg

Comisia Europeana a publicat joi, 25 ianuarie, o serie de instrumente destinate autoritatilor nationale si regionale cu scopul de a le ajuta sa elaboreze strategii si proiecte de integrare a migrantilor si sa identifice resursele UE disponibile. Acestea contribuie la definirea unor strategii locale de integrare, sprijinite prin resurse ale UE utilizate concertat si incadrate in actuala perioada bugetara 2014-2020.

Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: „Uniunea Europeana are ambitia de a transforma provocarea reprezentata de migratie intr-o oportunitate pentru societatile si economiile noastre. Acest set de instrumente aduce un mic aport la concretizarea acestei ambitii; el va contribui la integrarea cu succes a migrantilor la nivel local, sprijinita de UE si de resursele sale.”

Setul de instrumente identifica cinci prioritati pentru elaborarea de strategii de integrare pe termen lung holistice si eficiente: primirea; educatia; gasirea unui loc de munca; gasirea unei locuinte si accesul la serviciile publice. Totodata sunt enumerate cele mai presante provocari care fac obiectul acestor cinci prioritati si propune masuri de sprijin adecvate, fiecare fiind corelata cu fondul UE corespunzator.

De exemplu, in domeniul educatiei, se pot utiliza impreuna diferite fonduri ale UE pentru ca scolile sa fie mai favorabile incluziunii si mai putin segregate. Prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) pot fi finantate unitati de invatamant modernizate si accesibile. Fondul social european (FSE) si Fondul pentru azil, migratie si integrare (FAMI) pot sprijini actiuni speciale de formare a cadrelor didactice care sa le ajute la combaterea abandonului scolar, in timp ce Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD) poate oferi ajutor material studentilor si elevilor cu dificultati materiale.

Statele membre si regiunile din UE au o la dispozitie o gama larga de instrumente de finantare din partea Uniunii Europene pe care le pot folosi pentru a sprijini diferite tipuri de proiecte in domeniul integrarii. Acestea includ fondurile structurale si de investitii europene (fondurile ESI), FAMI sau FEAD.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.