Vicepremierul Paul Stanescu: In aceasta luna vom veni cu o lege a achizitiilor publice. Robert Negoita, președinte al Asociatiilor Municipiilor, ar vrea o unitate centralizata de achizitii publice

paul-stanescu.jpg

Paul Stanescu, presedinte CJ Olt participa la un atelier tematic, inaintea Consiliului National al Partidului Social Democrat, la Palatul Parlamentului, in Bucuresti, vineri, 20 martie 2015. MARIUS DUMBRAVEANU / MEDIAFAX FOTO

Vicepremierul Paul Stanescu a anuntat ca, pâna la sfârsitul acestei luni, Guvernul va modifica Legea achizitiilor publice, relateaza Agerpres. De asemenea, primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoita, presedinte al Asociatiei Municipiilor din România, ar dori modelul austriac in aceasta privinta.

“Spun ce a spus si doamna prim-ministru – in aceasta luna, prin ordonanta de urgenta, vom veni cu o lege a achizitiilor publice. (…) Nu intram in detalii pentru ca as spune lucruri pe care nu le stiu”, a declarat Paul Stanescu luni, la Parlament, inaintea sedintei BPN al PSD.

Primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoita, presedinte al Asociatiei Municipiilor din România, ar dori modelul austriac in aceasta privinta.

“De regula, lucrurile trebuie sa fie cât mai flexibile posibil si cât mai putin interpretabile si cât mai transparent. Adica atunci când contractele de achizitie publica sunt suta la suta transparente, asta inseamna ca nu exista nicio achizitie publica care sa nu fie postata, sa nu figureze pe site, sa nu fie in cunostinta tuturor celor interesati. Evident ca va fi o discutie elaborata. (…) Germania are mai multe landuri si are mai multe sisteme de achizitie, noi am dat modelul austriac. De pilda – o unitate centralizata de achizitii publice. Exista in Austria chestiunea asta. De ce de pilda la Sectorul 3 noi avem nevoie de HG daca vrem sa facem achizitie centralizata, ca eu am gasit acolo achizitii se faceau de vreo 70 de entitati, ceea ce este profund in neregula, cu foarte multe directe, cu foarte multe diferente de pret pe acelasi tip de bunuri”, a spus Negoita.

Potrivit acestuia, o unitate centrala ar trebui sa dea tonul, de exemplu, pe zonele comune. “De ce unii cumpara acelasi pix cu 2 lei si altii cu 5? Sa fie o unitate centralizata, care sa nu fie obligatorie, adica daca cineva la centru face o prostie sa nu ma oblige pe mine sa respect chestia asta, dar daca e in regula ce e acolo sa pot beneficia de acea procedura centralizata. Eu o vad la nivel national”, a adaugat Negoita.

Presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, a reafirmat ca noua lege a achizitiilor publice ar putea merge pe modelul german, acesta fiind cel agreat de el.

Sursa: Hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.