VICTORIE! Ministerul de Finante va relua selectia proiectelor pentru ajutoarele de minimis

bucuros.jpg

bucurosProcedura de selectie a proiectelor care vor beneficia de ajutoare de minimis a fost anulata si va fi reluata in conditii care vor asigura egalitatea de sanse tuturor participantilor, anunta un comunicat remis miercuri seara de ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.

“Din primele investigatii a rezultat faptul ca resursele IT alocate schemei de minimis au fost insuficiente in urma anticiparii gresite a numarului mare de firme care sunt interesate. Ca urmare, am decis ca sesiunea de inregistrare online desfasurata astazi pentru schema de minimis sa fie anulata si reluata ulterior pentru a oferi egalitate deplina de sanse tuturor IMM-urilor interesate sa inregistreze cereri de finantare, eliminand orice suspiciune cu privire la corectitudinea derularii acestei proceduri”, se arata in comunicatul postat de ministrul Finantelor Publice.

Inca nu se cunoaste cand si dupa ce reguli se va desfasura urmatoarea selectie, dar Chitoiu a subliniat ca doreste sa elimine orice suspiciuni privitoare la acest program. “Scopul meu este ca prin acest program sa stimulam mediul de afaceri si nu accept sa planeze nicio urma de indoiala cu privire la acest program”, a mai subliniat ministrul.

Acesta a adaugat ca, in prezent, la sediul ministerului se desfasoara o ancheta interna, in colaborare cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale si alte institutii competente din domeniul sigurantei IT.

Pornind de la primele rezultate ale acestei anchete, Finantare.ro a refacut, pas cu pas, filmul “loteriei” de miercuri dimineata, pe care vi-l prezentam in continuare.

“Loteria Minimis” in cifre: 55.000 au incercat sa intre, 3.000 au completat formularul, 644 au fost alesi

 • La 8.30 (momentul in care programul a devenit activ, n.r.) serverele Ministerului Finantelor Publice au inregistrat 52.000 de cereri de conectare pentru toate aplicatiile MFP, inclusiv pentru schema de minimis;
 • din cei 52.000 care au incercat sa se conecteze, doar 20.225 de persoane au intrat efectiv pe pagina de internet dedicata schemei de minimis. Explicatia oficiala: “Celelalte persoane care au depasit numarul de 20.225 de utilizatori, in acest interval, nu au putut accesa pagina de internet intrucat limita tehnica a echipamentelor IT fusese deja atinsa.”

Altfel spus, serverul ministerului a respins peste 30.000 de utilizatori pentru ca nu-i putea “duce”. Pe ce criterii? Doar serverul stie.

Faza a doua: concursul de dactilografiere

 • Potrivit cifrelor oficiale, din cei 20.225 de utilizatori conectati la serverul Ministerului, “3.164 de persoane completau formularul in intervalul 8.30-8.36“. Ce faceau ceilalti? Aparent, nimic, desi teoretic serverul le putea inregistra comenzile.
 • In mai putin de 6 minute se epuizeaza plafonul bugetar de 500 de milioane de lei. Automat, sistemul opreste concursul de dactilografiere: din cei 3.164 de concurenti reusesc sa-si inregistreze cererile doar 714 persoane. Restul raman cu cererile “in aer” si se vor chinui zadarnic sa obtina o recipisa.
 • In etapa finala, din cele 714 cereri inregistrate, 644 au fost declarate admise. Restul au fost respinse “intrucat fie depaseau plafonul de 200.000 euro admis per solicitant, fie din cauza inregistrarilor multiple ale aceleasi intreprinderi”, mai explica Ministerul in comunicat.

De remarcat ca numarul norocosilor de miercuri – 644, este cu mult mai mic decat estimarile oficiale, care sustineau ca pot beneficia de ajutoarele de minimis cel putin 2.000 de intreprinzatori.

Sa scapam de sistemul “primul venit, primul servit”!

Finantare.ro a initiat un apel public, chemand comunitatea de afaceri, intreprinzatori si firme de consultanta, sa sustina eliminarea sistemului “primul venit, primul servit” din evaluarea cererilor de finantare pentru ajutoarele de minimis.

Pana acum, sute de antreprenori au raspuns apelului nostru si le multumim pentru entuziasmul si implicarea lor!

Cei care doresc sa sustina acest apel public sunt invitati sa trimita un mesaj care sa contina numele firmei si localitatea de resedinta, la adresa [email protected].

4 thoughts on “VICTORIE! Ministerul de Finante va relua selectia proiectelor pentru ajutoarele de minimis”

 1. PREDOE IONEL spune:

  nu sa schimbat nimic aceiasi marie cu o alta palarie am NR RUE 3045 din data de 18 01 2014 tel 0766545431

 2. predoe ionel spune:

  BUNA DIMINEATA va rog respectuos in fosta schema minimis si n actuala schimbare de finantare poate fi introdus si un TIGAN la 1000 majoritari eu sunt proprietarul unei mori in com ULMU JUD BRAILA utilajele sunt vechi mari consumatoare de energie electrica . doresc si eu o finantare pt a cumpara utilaje noi am mai construit eu si niste grajduri in curtea parinteasca am dorit sa fac performanta dar criza a venit si pe capul meu . asta e sper ca se va face dreptate si va finanta mai multe persoane pt ca prea multi bani zapaceste omul la cap tel 0766545431

 3. Marian Pricopie spune:

  Procedura de inscriere nu e corecta. Exista o perioada in care linia de finantare e deschisa si, normal este sa poti depune proiectul pina in ultimul minut al perioadei.
  SIgur, intelegem ca sint multe proiecte si trebuie facuta o selectie preliminara, dar dreptul de a depune proiecte trebuie sa il aiba orice firma din Romania. Iar evaluatorii de proiecte din minister o pot face si ei in mod expeditiv aceasta selectie preliminara.
  Nu sint suficienti?
  De ce nu sint angajati evaluatori din rindul expertilor de accesare fonduri europene chiar si pe o perioada determinata?
  Dreptul la sanse egale este un drept fundamental al Constitutiei Republicii Romania si daca se incalca Constitutia prin acest mod defectuos de primire a proiectelor de finantare, atunci ce mesaj se trimite tarii, Europei?
  Nu e cumva o incalcare a legii? SI ce e incalcare de lege nu cumva e ceva care se leaga de aspectul penal?
  Nu mergem pina acolo si dorim sa se revizuiasca metoda de primire a proiectelor cu prelungirea perioadei de primire a proiectelor pina la ora finala din ultima zi de existenta a liniei de finantare. Si nu 1 zi sau 5 zile dupa care gata ca nu mai poate site-ul sau cineva din minister sau din alta parte ca a obosit.

 4. Balici Mihai spune:

  S-a creat un haos din cauza incompetentei
  La orice fond structural ,guvernamental sunt cateva criterii respectate cu strictete si anume
  -perioada de inscriere on line este de minim 5 zile calendaristice si pana la 6 luni
  -fondul se inchide daca proiectele depuse insumeaza cel putin 2,5-3 ori valoarea alocata , dar inscrierea minim 5 zile
  -in cazul nostru acestia nu cunosc regulile elementare ,mai ales ca fondul este aprobat si de UE
  Fondul nu se mai poate inchide deoarece chiar in prima zi s-au depus proiecte atat cu recipisa ,cat si fara recipisa , deci se poate da in judecata si Chitoiu sa plateasca din buzunar
  Cine nu stie ,dar aceste dosare contin documente care au valabilitate de 30 de zile sau in luna si trebuie schimbate din nou
  La Registratura Ministerului au fost depuse sute de dosare ,toate in original ,cu documentele valabile la data inregistrarii
  Ministrul daca mai este capabil sa conduca o operatiune elementara trebuie sa dispuna continuarea inregistrarii la Registratura Ministerului , atat cu recipisa ,cat si fara recipisa , si in momentul , cand se aduna proiecte in valoare de 2,5 miliarde de lei ,anunta blocarea depunerii
  Se va face un punctaj , dar si aici au fost pe dinafara ca nu exista un punctaj pentru selectie si se poate pune in ordine doar cele care au criteriile de eligibilitate si administrativa corecte si eventual in ordinea depunerii
  Nu inteleg de ce d-l Ponta se lasa compromis de un ministru incompetent liberal si nu il da afara imediat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.