Vizibilitatea si comunicarea politicii de coeziune, o prioritate absoluta

RP-CC.jpg

Un important punct pe agenda lucrarilor Consiliului Afaceri Generale, desfasurat, ieri, 12 aprilie, la Luxembourg, a fost prezentarea de catre comisarul european pentru Politica Regionala, doamna Corina Cretu, a unei informari cu privire la demersul pe care Comisia Europeana l-a inceput in urma cu an privind vizibilitatea si mai buna promovare a politicii de coeziune in randul cetatenilor europeni.

Doamna comisar Cretu a aratat ca „in urma unui eurobarometru, s-a constatat ca cetatenii europeni nu au cunostinta despre proiectele finantate din politica de coeziune in statele membre”. Oficialul european a atras atentia ca „Trebuie intensificata comunicarea pentru a face cunoscute beneficiile pe care aceasta politica de finantare le genereaza pentru cetatenii europeni, de la construirea de drumuri si scoli, la dezvoltarea infrastructurii de apa si canalizare sau crearea de noi locuri de munca”.

Doamna Cretu a facut, astfel, un apel la statele membre sa faca eforturi pentru o mai intensa promovare si pentru sprijinirea, in continuare, a initiativei lansate in aprilie 2017, alaturi de comisarul Marianne Thyssen, prin intermediul a 7 propuneri menite sa sporeasca vizibilitatea politicii de coeziune in Europa.

Prima dintre actiuni se refera la crearea Aliantei pentru Coeziune, al carei scop este de a avea o veritabila miscare la nivel local, care sa reuneasca toti factorii interesati de politica de coeziune.

Peste 3.500 entitati – orase si regiuni individuale, asociatii umbrela, politicieni, asociatii profesionale, ONG-uri – s-au alaturat acestei Aliante, coordonate de Comitetul Regiunilor. in mai putin de un an, sub umbrela hashtag-ului oficial al campaniei (#CohesionAlliance), a fost lansat un site dedicat, au fost organizate o serie de evenimente si adoptate numeroase documente, inclusiv o petitie pentru promovarea acestei politici de finantare si a initiativelor de comunicare in domeniu.

La nivelul statelor membre, numeroase asociatii nationale, autoritati locale sau regionale, dar si profesionisti in domeniu s-au alaturat Aliantei.

In Romania, in mai multe regiuni au fost gazduite o serie de dezbateri la care au participat comisarul european Corina Cretu, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, alaturi de alte numeroase autoritati centrale si locale.

In prezent, statele membre sunt invitate sa initieze actiuni care sa marcheze aniversarea a 3 decenii de politica de coeziune in UE si sa prezinte proiecte de promovare, consolidare si extindere a actiunilor de crestere a vizibilitatii.

In acest sens, Ministerul Fondurilor Europene va anunta lansarea de noi initiative care sa sustina mai buna comunicare a posibilitatilor de finantare din fonduri europene in actuala perioada de programare, pe de o parte, si promovarea rezultatelor pe care cele 46,807 miliarde euro atrase de Romania le-a generat in tara noastra de la momentul aderarii.

In acelasi timp, MFE va realiza diverse actiuni de comunicare pentru public si beneficiari, ce vor fi sustinute inclusiv prin finantare europeana, conform obligatiilor prevazute in regulamentele europene.

In spiritul aceleiasi noi filosofii privind comunicarea in domeniul fondurilor europene, Ministerul Fondurilor Europene va demara o campanie de consultare privind simplificarea procedurilor pentru accesarea banilor europeni si va propune un regulament de consultare cu beneficiarii de fonduri europene, pornind de la necesitatea unui mai bun dialog cu beneficiarii de fonduri europene, dar si cu mass-media.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top