3 milioane Euro, sprijin de la UE pentru regiunile ramase in urma la inovare

Inovare.jpg

Regiunile slab dezvoltate in domenul inovarii, din intreaga Uniune Europeana, inclusiv România, au la dispozitie mecanismul „Calea catre excelenta”, in valoare de 3 milioane de euro, pentru perioada 2018-2020, prin care pot primi sprijin adaptat si expertiza de la Comisia Europeana. Initiativa reinnoita va incepe in vara aceasta si va dura 2 ani. Regiunile isi pot exprima interesul si pot participa prin intermediul platformei de specializare inteligenta.

Initiativa, reinnoita saptamâna aceasta de Comisia Europeana, va ajuta regiunile sa-si conceapa, sa-si actualizeze si sa-si ajusteze strategiile de specializare inteligenta inainte de inceperea perioadei bugetare 2021-2027, a informat CE intr-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Totodata, initiativa va ajuta regiunile sa identifice resursele UE adecvate pentru finantarea proiectelor inovatoare si sa se asocieze cu alte regiuni care detin atuuri similare pentru a crea clustere de inovare.

Alaturi de propunerile Comisiei privind viitoarea politica de coeziune si de noul program „Orizont Europa” si in conformitate cu noua agenda pentru cercetare si inovare a Comisiei, initiativa „Calea catre excelenta” este o alta modalitate prin care Comisia ajuta regiunile Europei sa se pregateasca pentru viitor, cu strategii de inovare solide sprijinite de fondurile UE in urmatorul buget pe termen lung al Uniunii pentru perioada 2021-2027.

Initiativa, coordonata de Centrul Comun de Cercetare, va oferi regiunilor patru forme de sprijin principale:

  • Expertii Comisiei si expertii externi vor ajuta regiunile sa identifice domeniile unde se pot aduce imbunatatiri in cadrul strategiilor lor de specializare inteligenta, in cadrul sistemelor lor regionale de inovare (calitatea cercetarii publice, legaturi eficiente intre intreprinderi si centrele de cercetare si medii favorabile intreprinderilor) si in modul in care coopereaza cu alte regiuni in domeniul cercetarii si al inovarii.
  • Totodata, expertii vor ajuta regiunile sa profite de toate sursele potentiale de finantare, cum ar fi Orizont Europa, Europa digitala si fondurile politicii de coeziune, si sa le combine datorita noilor oportunitati pentru crearea de sinergii oferite de propunerile Comisiei privind fondurile UE in perioada 2021-2027.
  • Centrul Comun de Cercetare va contribui la identificarea si remedierea blocajelor regionale specifice care frâneaza inovarea, cum ar fi lipsa de interactiune dintre mediile de afaceri locale si mediul academic sau participarea redusa in cadrul actualului program Orizont 2020.
  • De asemenea, Centrul Comun de Cercetare va crea oportunitati de colaborare in retea si va organiza ateliere de lucru, oferindu-le reprezentantilor regiunilor posibilitatea de a se intâlni si de a efectua schimburi de bune practici in domeniul dezvoltarii strategiilor regionale de inovare. Se va facilita astfel si dezvoltarea unor parteneriate pentru investitii interregionale in inovare.

Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: „Specializarea inteligenta va fi mai importanta decât oricând in perioada de dupa 2020. Pentru ca aceste strategii sa isi afirme intregul potential in urmatorii ani, sunt necesare doua lucruri: dezvoltarea parteneriatelor si un grad mai mare de asumare, in special in regiunile care trebuie sa recupereze cele mai mari decalaje. Aceasta initiativa va contribui la pregatirea terenului pentru strategii de inovare solide in perioada de dupa 2020.”

Initiativa „Calea catre excelenta” a fost lansata in 2014, in parteneriat cu Parlamentul European, in momentul in care specializarea inteligenta a devenit o cerinta in conformitate cu normele politicii de coeziune. Ea a fost reinnoita in fiecare an, prin diferite programe si prioritati de lucru. Pentru perioada 2018-2019, initiativa se concentreaza asupra pregatirii urmatorului buget pe termen lung al UE, pe baza metodei actiunilor-pilot in materie de specializare inteligenta din 2017. Initiativa are un buget de 3 milioane EUR pentru acesti doi ani, pus la dispozitie de Parlamentul European.

Sursa: Startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.