Prioritatile Romaniei pe perioada detinerii Presedintiei SUERD

phpThumb_generated_thumbnailjpg-1.jpg

Ieri, 5 noiembrie 2018, a avut loc sesiunea de deschidere a Forumului National al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii – eveniment de lansare a Presedintiei Romaniei la SUERD desfasurata sub motto-ul: “Intarim coeziunea pentru o prosperitate comuna in regiunea Dunarii”. Cu aceasta ocazie, domnul Alin Chirila, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), a prezentat mesajul adresat participantilor de catre viceprim-ministrul Paul Stanescu.

Evenimentul cuprinde mai multe sesiuni care abordeaza tematici diverse: o sesiune in plen dedicata preluarii de catre Romania a Presedintiei SUERD care aduce in centrul atentiei Noul Secretariat SUERD cu responsabilitati, activitati si modalitati de cooperare cu viitoarele presedintii SUERD si alti actori SUERD implicati, o sesiune dedicata administratiei publice centrale si o alta, participarii societatii civile la SUERD.

In calitate de Presedintie in exercitiu a SUERD, Romania isi propune sa promoveze 4 tematici prioritare si directii de actiune:

1. imbunatatirea conectivitatii si a mobilitatii in regiunea Dunarii prin promovarea transporturilor, turismului, digitalizarii si a contactelor intre oameni;

2. Revigorarea SUERD in procesul de actualizare a Planului de Actiune, prin crearea de sinergii intre toti actorii implicati (stakeholderii) din regiunea Dunarii si Comisia Europeana, precum si prin operationalizarea Secretariatului SUERD (Punctului Focal pentru Asistenta Tehnica);

3. Schimburi de experienta si bune practici pe ariile prioritare SUERD referitoare la aspectele legislative, in stransa colaborare cu administratia publica, cu actorii sociali, cu mediul academic si de afaceri;

4. Dezvoltarea transnationala a clusterelor prin schimbul de bune practici intre entitatile participante la SUERD.

“In contextul suprapunerii partiale a mandatului SUERD cu cel al Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, MDRAP isi propune sa reafirme rolul SUERD in asigurarea relatiilor de buna vecinatate, a stabilitatii si cooperarii regionale. intre prioritatile mandatului Romaniei la Presedintia Consiliului UE, se afla si intarirea cooperarii teritoriale, prin consolidarea dialogului si dezvoltarea relatiilor transfrontaliere. in acest sens, potentialul competitiv al regiunilor transfrontaliere poate fi deblocat prin investitii in domeniul turismului si patrimoniului cultural, care reprezinta o oportunitate pentru transformarea regiunii Dunarii intr-o regiune competitiva, dinamica si prospera” – a afirmat Paul Stanescu.

“La nivelul MDRAP, intentionam sa implementam o serie de investitii relevante pentru SUERD, finantate prin Programul Operational Regional 2014-2020, in: cresterea eficientei energetice, revitalizarea si mobilitatea urbana, patrimoniul cultural, infrastructura rutiera de drumuri judetene, turism, regenerarea oraselor mici si mijlocii. Aceste investitii se vor concentra in cele 12 judete riverane Dunarii (Caras Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Tulcea, Constanta) si va marturisesc ca ma bazez foarte mult atat pe experienta pe care o au autoritatile locale, cat si pe experienta oamenilor din Ministerul Dezvoltarii.”

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.