APIA elibereaza adeverinte pentru crescatorii de porcine care doresc credite garantate de stat

porci.jpg

porciAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca a incheiat conventii privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii Masurii 215 – Plati privind bunastarea animalelor – porcine – anul II de angajament, sesiunea I de depunere.

Prin incheierea acestor conventii, APIA emite, la cererea solicitantului o adeverinta, prin care confirma:

  • ca solicitantul a depus in perioada 12 – 30 august 2013 cerere de ajutor pentru Masura 215 – Plati privind bunastarea animalelor -porcine, aferenta anului II de angajament, sesiunea I de depunere;
  • suma in euro reprezentand 50% din valoarea sprijinului solicitat de Beneficiar prin cerere de plata;
  • ca solicitantul nu a facut obiectul unui control la fata locului in primul an de angajament;
  • ca solicitantul nu are notificari de neconcordante si /sau neconformitati emise de catre APIA pentru cererea de ajutor depusa in anul I.

Valoarea creditului va fi de pana la 90% din suma cuvenita din Platile privind bunastarea animalelor.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii garanteaza 80% din valoarea creditului contractat de fermier.

Agentia a incheiat acte aditionale cu urmatoarele banci: CEC BANK S.A, Raiffeisen Bank, Banca Romana pentru Dezvoltare, OTP Bank, Unicredit Tiriac, Banca Comerciala Romana, Banca Centrala Cooperatista Creditcoop, Banca Comerciala Carpatica, Banc Post, Piraeus Bank Romania S.A., Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania, Agricover IFN S.A.

Mentionam ca Banca (creditorul) are dreptul de a impune, pe langa o serie de adeverinte/acte doveditoare necesare dosarului, propriile conditii de creditare, stabilite de catre Creditor si aprobate de catre Banca Nationala a Romaniei. Aici sunt incluse si garantii pe care Creditorul le poate solicita din partea Beneficiarului (fermierului).

Banca are obligatia sa informeze Beneficiarii privind obligatia acestora de a suporta contravaloarea dobanzilor, diferentelor de curs valutar, comisioanelor bancare si de garantare ce decurg din aceste credite.

In conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 703/ 23.07.2013 privind aprobarea conditiilor in care se vor incheia Conventiile dintre institutiile financiare bancare si nebancare si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, in vederea finantarii de catre acestea a activitatilor curente ale beneficiarilor platilor derulate prin APIA, Banca trebuie sa respecte nivelurile costurilor aferente acordarii creditelor pentru beneficiarii platilor directe, astfel incat dobanda finala aplicata beneficiarului nu poate depasi ROBOR 6M + 4%, iar comisioanele aferente creditului sa fie in limita de 1%.

Totodata, potrivit aceluiasi act normativ, Banca trebuie sa faca dovada ca in perioada 2008-2012 a acordat credite beneficiarilor Axei I – Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier, Axei III – Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale si Axei IV Leader din Programul National de Dezvolare Rurala 2007-2013.

Sursa: APIA

Doriti sa obtineti subventii sau ajutoare de stat pentru agricultura?

Simtiti ca nu mai faceti fata birocratiei si ca aveti nevoie
de ajutor?

Cereti ajutorul expertului Finantare.ro, Antoniu Poienaru!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.