Meritele descentralizarii – Interviu cu Luminita Mihailov, director al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est

 

Cel putin o data la doua luni, reprezentantii ADR Sud-Est prezenta potentialilor aplicanti, fie ei autoritati locale, fie oameni de afaceri din mediul privat mecanismele fondurilor structurale. Astfel, proiectele depuse pentru reabilitarea drumurilor nu numai ca acopera suma alocata regiunii, de 113 milioane euro, ba chiar o depasesc. Un numar mare de proiecte s-au depus si in domenii precum cel social si cel dedicat turismului.
Despre Regiunea Sud-Est se poate spune ca intruneste toate conditiile unui mediu de afaceri prosper. Turismul, agricultura, precum si numeroasele coridoare de transport o recomanda. Oportunitati care merita a fi exploatate.

euROpeanul: Cand e vorba de proiecte, mai toate Agentiile pentru Dezvoltare Regionala spun ca se merge foarte mult pe axa 2, dedicata imbunatatirii infrastructurii de transport. La dumneavoastra in regiune care sunt liniile generale de dezvoltare?

Luminita Mihailov: Daca e sa ne uitam la proiectele depuse pana acum, putem spune ca si noi avem o axa, intr-un fel preferata de catre autoritatile locale. E vorba de axa prioritara 2 – Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale
si locale. De altfel, primul proiect pe aceasta axa, al carui beneficiar este Consiliul Judetean Braila, a fost semnat de curand si asteptam sa urmeze si altele.

Cum va spuneam, avem foarte multe proiecte pentru reabilitarea drumurilor, proiecte care nu numai ca acopera suma alocata regiunii noastre, de 113 milioane euro, ba chiar o depasesc. In prezent, avem proiecte de circa 170 milioane de euro, din care toate au intrunit punctajul minim de procedura. Daca as face un clasament, dupa aceasta axa, a reabilitarii infrastructurii, urmeaza, in regiunea noastra, proiectele pe domeniul social si pe cel dedicat turismului.

euROpeanul: Ce actiuni de promovare aveti pentru potentialii aplicanti?

Luminita Mihailov: Facem seminarii de informare. Mergem in fiecare judet, impreuna cu reprezentantii administratiei publice, cu reprezentanti ai mediului de afaceri, Camera de Comert si Industrie, organizatii nonguvernamentale, reprezentanti ai universitatilor. Cel putin o data la doua luni, prezentam ce conditii trebuie sa indeplineasca proiectele, pasii care trebuie urmati, astfel incat potentialii aplicanti, fie ei autoritati locale, fie oameni de afaceri din mediul privat, sa cunoasca mai bine mecanismele fondurilor structurale.

euROpeanul: Ce politici de cadre si personal aveti?

Luminita Mihailov: As spune ca noi avem o politica un pic diferita de celelalte agentii pentru dezvoltare regionala. Astfel, ne-am dezvoltat foarte bine birourile judetene. In fiecare judet al regiunii avem cate cinci – sase oameni, uneori chiar opt. Ei sunt foarte bine pregatiti, cunosc materia, ca sa zic asa. Sunt la dispozitia potentialilor beneficiari, tocmai pentru a le clarifica acestora nelamuririle privind proiectele. Credeti-ma, sunt multe solicitari, multe intrebari.

Speram ca, intr-un viitor nu foarte indepartat, sa cumparam mai multe echipamente pentru aceste birouri, sa fie astfel si mai bine puse la punct.

euROpeanul: Cum se desfasoara relatia ADR – administratie locala?

Luminita Mihailov: Exista o relatie speciala cu cei care fac parte din Consiliul pentru Dezvoltare Regionala, ei fiind cel mai aproape de activitatea agentiei. Avem o relatie bazata pe urmarirea unui scop comun, respectiv dezvoltarea regiunii noastre.

euROpeanul: Care sunt prioritatile pentru “a doua zi”?

Luminita Mihailov: Cred ca suntem printre putinele agentii pentru dezvoltare regionala care au proiecte pentru toate axele, desigur, acolo unde potentialii beneficiari sunt eligibili. Putem spune ca la noi sunt acoperite toate axele prioritare lansate pana acum. Prioritatea numarul unu este contractarea a cat mai multor proiecte.

Sursa: EuROpeanul

Ana Maria Sandu (Redactor EuROpeanul , Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.