Surzii din Constanta au auzit de PHARE

 

Nu aud promisiunile si ingrijorarile politicienilor din timpul campaniei electorale. Primesc 207 lei pe luna, sprijin de la stat. Doar putin peste o treime au un loc stabil de munca. Nu pentru ca ar fugi de munca. Angajatorii, majoritatea, nici nu vor sa auda de ei. Sunt persoanele cu deficiente de auz. Surzii.
In judetul Constanta, 1200 dintre ei au format o asociatie care sa le sustina integrarea sociala si, mai ales, pe cea profesionala.

Recent, au obtinut o finantare PHARE, pe care o vor cheltui pentru a se instrui in vederea sustinerii unui interviu, pregatirii intr-o meserie in care lipsa auzului nu afecteaza randamentul si calitatea muncii, dar si pentru a avea acces la o baza de date cu joburi destinate persoanelor cu handicap auditiv – baza de date informatizata, creata si administrata la sediul asociatiei.

Era sa uitam o informatie importanta: surzii din Romania beneficiaza si de o reducere cu 50 la suta a abonamentului la telefonia fixa. Ca si cum nevazatorilor le-ai injumatati pretul biletului la cinema. Cine ma citeste acum, dintre cei cu deficienta de auz, o sa inteleaga rostul indemnului urmator: „Alo, te rog, da finantarea europeana… mai tare, sa aud si eu ceva mai placut!”.

Cazuri-problema sute, in lumea fara sunete

Asa se face jurnalism social: incepi prin a prezenta problema unui cetatean, apoi descrii solutia sau solutiile pentru rezolvarea ei. Martu Didina Marioara, o tanara in varsta de 26 de ani din Constanta, are deficienta de auz. Ea a urmat o scoala speciala pentru copiii cu astfel de handicap.

Chiar de la primul loc de munca, s-a lovit de indiferenta angajatorului si a sefului de echipa. Lucrand intr-o patiserie, in perioada 2004 – 2005, fara contract de munca, tanara a fost nevoita, pentru a-si mentine locul, sa presteze munca grea la descarcat saci. Castiga pe luna un sac de maruntis: 300 de lei. Nici mai mult, nici mai putin.

I se zicea adesea ca primea si indemnizatie din partea statului si nu are de ce sa se planga de salariu. Lucra 12 ore cu 24, dar ea era foarte vrednica. „A ajuns la spital de trei ori cu hemoragie din cauza muncii”, marturiseste mama fetei.

Cazul Marioarei este unul dintre cele 300 inregistrate anual in biblioraftul denumit „Angajari cu probleme” de la Filiala Teritoriala a Surzilor Constanta, parte a Asociatiei Nationale a Surzilor. Pentru a reduce cu cel putin 50% cazuistica, s-a initiat Proiectul „Ocupare si integrare pentru deficientii de auz”. 2007, din vara pana-n toamna, a fost anul cand s-a lucrat la dosar, s-a depus solicitarea si s-a obtinut finantarea PHARE in valoare de 55 000 de euro.

Angajarea P(H)ARE acum posibila

Daca n-ar fi, nu s-ar auzi! De bine. Despre cursurile de formare profesionala a surzilor din Constanta. Chiar din gura directorului de proiect finantat prin PHARE. „In mai anul acesta, am lansat prima serie de absolvente a cursului de calificare si recalificare ca ingrijitoare de bolnavi la domiciliu. Cincisprezece femei si-au primit diplomele de absolvire.

Cursul s-a desfasurat in perioada iunie – octombrie 2008, la sediul filialei. Aceste femei deficitare de auz au fost alese in baza unei testari preliminare, din cauza numarului mare de cereri depuse pentru urmarea cursului. In ceea ce priveste persoanele angajate, avem o fluctuatie.

Daca intr-o luna avem 400 de angajati, peste o saptamana avem 300, in perioada sezonului estival fiind mult mai multe persoane angajate, in special la spalat vase sau cameriste.

La momentul actual sunt in jur de 300 de membri angajati. 180 de grade schimbare de situatie, fata de 2005 – 2206″, marturiseste Grigore Ionescu, inspector la ANSR – Filiala Teritoriala a Surzilor Constanta.

P(H)are imposibil de schimbat si mentalitatea angajatorilor din Constanta, implicit din Romania?

Raspunde inspectorul Ionescu: „In ciuda faptului ca s-a lansat site-ul Centrului de consiliere pentru angajare si integrare socio-profesionala a persoanelor cu deficienta de auz si a ofertei de forta de munca cu deficienta de auz, nici un angajator nu a postat pe site intentia de a incadra in munca o persoana cu deficienta de auz. Acestea din urma isi cauta singure si, nu usor, isi gasesc un loc de munca”.

Cel de-al doilea curs de formare/perfectionare a deficientilor de auz, desfasurat in cadrul proiectului, chiar in aceasta perioada a anului, este pentru specializarea in meseria de lucrator comercial.

Sursa: euROpeanul

Razvan Petrisor (Redactor, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top