Bani in plus pentru “Prima Casa”. Nicio banca inscrisa in program nu si-a anuntat retragerea

Casa-Bani1.jpg

Prima CasaMinisterul Finantelor Publice (MFP) anunta ca programul “Prima Casa” primeste bani in plus pentru anul acesta. Suma este cu 200 de milioane de lei mai mare decat cea initiala, iar banii in plus vin din fondurile care nu au fost folosite anul trecut.

De asemenea, nicio banca inscrisa in programul “Prima Casa” nu a anuntat MFP ca ar intentiona sa renunte la proiect, iar statul a emis garantii pentru astfel de achizitii si in luna ianuarie, potrivit ministerului.

Ministerul noteaza ca plafonul pentru acest program, pentru anul 2016, este de 1,69 miliarde lei.

“Finantatorii participanti in cadrul programului acorda actualmente credite Prima casa, in baza alocarii sumei de 200 milioane de lei provenite din rambursari de rate de capital efectuate pana la data de 31.12.2015 precum si din diferentele ramase neutilizate din sumele alocate anul trecut, in valoare totala de 172.580.733 lei si din plafonul reutilizat in conditiile legii, disponibil pana la data de 31.12.2016, de 17.749.422 de lei. Dupa utilizarea sumelor mentionate mai sus, de 390.330.155 de lei, institutiile finantatoare vor acorda credite in cadrul programului Prima Casa in baza alocarii plafonului suplimentar de garantii de 1,3 miliarde de lei, in conformitate cu HG nr.1016/30.12.2015”, arata Finantele.

Raiffeisen Bank a luat decizia de a majora avansul la credite imobiliare din cauza impactului estimat al aplicarii legii darii in plata asupra riscului bancii, iar daca lucrurile nu se clarifica, banca renunta si la “Prima Casa”.

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.