Calatorii gratuite pentru tineri cu trenul din partea Parlamentului European

tren.jpg

Tinerilor care vor implini 18 ani li se pregatesc cadouri inedite. Parlamentul European a discutat si a sustinut, intr-o majoritate covarsitoare, propunerea conform careia tinerii europeni, la implinirea varstei de 18 ani, sa primeasca un permis Interrail gratuit. Milioane de tineri care calatoresc pe intreg continentul au folosit, de-a lungul deceniilor, Interrail, iar cheltuielile lor pot fi chiar de sute de euro.

Parlamentul doreste sa promoveze un transport ecologic, cu emisii de gaze reduse, si, de asemenea, sa ajute tinerii sa calatoreasca, sa socializeze si sa cunoasca Europa.

Ce este Interrail?

Interrail este un abonament gratuit care le permite tinerilor sa calatoreasca in Europa, pe toate liniile de cale ferata. Posesorii unor astfel de permise de calatorie gratuite vor putea sa isi stabileasca singuri destinatiile.

Conform comisarului european pentru transport, Violeta Bulc, aproximativ 300.000 de oameni folosesc anual abonamente Interrail pentru a calatori in Europa. Un abonament cu valabilitate de o luna costa intre 20 si 473 de euro.

Dezbaterea in plen

In cadrul dezbaterii din plen, doamna Bulc a sustinut aceasta propunere si a apreciat-o ca fiind „o idee excelenta”, afirmand ca „aceasta schema ar putea deveni intermodala si s-ar putea extinde si in afara Interrail”. „Poate fi atractiv sa avem o asa-zisa loterie la care sa castige bilete un numar semnificativ de oameni, pentru a putea calatori in Europa”, a adaugat ea.  

Toata lumea din Europa trebuie sa reuseasca sa-si viziteze tarile invecinate si sa se simta confortabil cu oamenii de acolo, ca si cum ar fi prieteni. Dorim sa investim in toti tinerii pentru ca acestia sa experimenteze noi lucruri pe continent”, a spus in cadrul dezbaterii din plen eurodeputatul Manfred Weber (PPE).

Conform eurodeputatului Luigi Morgano (S&D), „sa investesti in tineri pentru ca acestia sa poata calatori in intreaga Europa, promovand o cunoastere mai buna a Europei, este o idee extraordinara”.

„Calatoria ajuta la o mai buna educatie, asadar sustin pe deplin aceasta initiativa”, a spus Kosma Złotowski, (CRE).

„Europa are suflet si inima”

Alexander Graf Lambsdorff (ALDE) a spus ca „Europa are suflet si inima, asadar, ce modalitate mai buna de promovare poate exista decat aceea de a oferi tinerilor sansa sa o exploreze?!”

„Este foarte important sa oferim tinerilor sansa de a descoperi Europa”, a spus Kateřina Konečná (GUE/NGL).
Rebecca Harms (Verzi/ALE) si-a aratat sustinerea pentru „aceasta initiativa fantastica”. „Pentru un cost scazut, ii putem ajuta pe europeni sa se cunoasca si sa descopere Europa”, a adaugat dumneaei.

Pentru Daniela Aiuto (EFDD), programul „este o initiativa buna, care ar putea, cu adevarat, da un elan spiritului european”.

In ceea ce priveste statele care nu sunt membre ale retelei Interrail, cum sunt Malta, Cipru, Estonia, Letonia si Lituania, vor fi avute in vedere alte mijloace de transport, precum autobuzul si feribotul.

Sursa: Parlamentul European – Biroul de Informare in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.