Caras-Severin: Asociatia Crescatorilor de Albine solicita sprijin Ministerului Agriculturii

albine.jpg

Conducerea Asociatiei Crescatorilor de Albine din Caras-Severin a facut o serie de solicitari catre Ministerul Agriculturii, de la subventionarea familiilor de albine pana la protejarea rasei autohtone, avand in vedere problemele cu care se confrunta apicultorii, dar si pentru ca Politica Agricola Comuna se va schimba dupa 2020.

Solicitarile au fost prezentate ministrului Daea la intalnirea pe care a avut-o cu conducerea Asociatiei Crescatorilor de Albine in luna decembrie si au fost depuse, in aceasta saptamana, la sediul ministerului.

“Sunt multe probleme in apicultura si sunt multe propuneri facute, printre care se afla subventia pe familia de albine, avand in vedere ca apicultura nu este subventionata, iar familiile de albine nu primesc subventii decat prin Programul National Apicol. Prin acest program, daca facem un calcul raportat la numarul de familii de albine, in jur de 1,5 milioane, care sunt inscrise in Romania, ar reveni pe familie 4,60 euro. Aceasta nu ar fi o problema, daca cei patru euro ar ajunge la fiecare familie de albine. Dupa datele statistice pe care le avem, insa, cu apicultorii care au accesat PNA, reiese ca sub 20% din familiile de albine sunt subventionate prin Programul National Apicol. Albina isi face treaba fie ca ia, fie ca nu ia subventie, polenizeaza peste 80% in plantele entomofile si nu este subventionata deloc. in judet sunt 98 de apicultori care au accesat pentru zece mii de familii de albine din cele 55 mii existente”, a declarat, pentru AGERPRES, Ida suta, vicepresedinta Asociatiei Crescatorilor de Albine din Caras-Severin.

Mai mult decat atat, afirma Ida suta, membru in comitetul director al asociatiei la nivel national, Politica Agricola Comuna de dupa 2020 pune un mare accent pe mediu si pe biodiversitate. Or, spune ea, tocmai acest declin al biodiversitatii afecteaza familia de albine.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.