Cerere de propuneri de proiecte „Europa Creativa”, subprogramul Cultura, proiecte europene de cooperare 2018

Cultura.jpg

Comisia Europeana a deschis cererea de propuneri de proiecte 2018 “Sprijin pentru proiectele de cooperare la nivel european” din cadrul programului european „Europa Creativa”, subprogramul „Cultura”.

Status: Inactiv
Depunere: 18 ianuarie 2018
Buget: 40.000.000 euro

Obiectiv

In conformitate cu Decizia nr. 864/2017 a Consiliului si a Parlamentului European de instituire a anului european al Culturii Mostenirea 2018, obiectivul-cheie al celei de-a treia categorie de proiecte de cooperare este de a reflecta scopul din anul european al patrimoniului cultural 2018, care incurajeaza impartasirea si aprecierea patrimoniului cultural al Europei ca resursa partajata, pentru a creste gradul de constientizare a istoriei si a vietii comune si sa consolideze sentimentul de apartenenta la un spatiu european comun (articolul 1.2 din Regulamentul nr Decizia (UE) 2017/864).

Beneficiari

Beneficiarii programului sunt operatorii activi in sectoarele culturale si creative, definite la articolul 2 din regulament, care sunt stabiliti legal pe teritoriul uneia dintre tarile care participa la subprogramul „Cultura″. Acestia trebuie sa fie activi in domeniu de cel putin 2 ani.

Eligibilitate

  • statele membre, statele AELS – Islanda si Norvegia, tarile in curs de aderare, tarile candidate si potential candidate si tarile care intra sub incidenta Politicii Europene de Vecinatate (lista actualizata)

Prioritatile subprogramului „Cultura″ pentru proiectele europene de cooperare

  • promovarea mobilitatii transnationale a artistilor si profesionistilor, pentru a-i ajuta sa coopereze la nivel international si sa-si internationalizeze carierele si activitatile in cadrul Uniunii si in afara acesteia, pe baza unor strategii pe termen lung daca este posibil, impreuna cu incurajarea circulatiei transnationale a operelor culturale si
    creative, cu scopul de a promova schimburile culturale, dialogul intercultural, intelegerea diversitatii culturale si incluziunea sociala;
  • consolidarea dezvoltarii audientei publicului ca mijloc de stimulare a interesului pentru patrimoniul cultural material si imaterial si pentru operele culturale si creative europene si de imbunatatire a accesului la acestea, in particular a copiilor, tinerilor, persoanelor cu dizabilitati si grupurilor subreprezentate;
  • stimularea creativitatii, a abordarilor inovatoare in domeniul creatiei si a unor noi moduri de a influenta alte sectoare;
  • consolidarea dialogului intercultural, promovarea valorilor sociale comune ale migrantilor si refugiatilor.

Conditii specifice de participare

Subprogramul „Cultura” isi propune sa sprijine proiecte care vizeaza indeosebi:

A. mobilitatea transnationala;
B. dezvoltarea audientei publicului;
C. consollidarea capacitatilor:
C.1. digitalizare;
C.2. noi modele de afaceri;
C.3. educatie si formare.

Prin urmare, proiectele finantate trebuie sa includa o strategie motivata si o descriere detaliata a modului in care si-au propus sa puna in aplicare una sau mai multe dintre aceste prioritati ale programului. La momentul depunerii cererilor, solicitantii trebuie sa bifeze maximum 3 din aceste 5 prioritati, si anume pe cele mai relevante pentru proiectul lor, si sa le ordoneze in functie de relevanta.

In functie de amploarea, nevoile, natura, obiectivele si prioritatile proiectului, solicitantul trebuie sa depuna fie o cerere pentru categoria 1-a – Proiecte de cooperare de mica amploare, fie pentru categoria a 2-a – Proiecte de cooperare de mare amploare.

  • Categoria 1 (Coop 1): Proiecte de cooperare de mica amploare – pana la 200.000€ (60% cofinantare) – 38% din bugetul total, respectiv 15,2 milioane €;
  • Categoria 2 (Coop 2): Proiecte de cooperare de mare amploare – pana la 2.000.000€ (50% confinantare).

Informatii suplimentare

  • Baza juridica a acestei cereri de propuneri de proiecte este Regulamentul (UE) nr. 1295/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2013.
  • Pentru categoria 1-a, consortiul trebuie sa fie format din minim 3 parteneri ce provin din cel putin trei tari diferite; pentru categoria a 2-a, sunt necesari 6 parteneri din 6 tari diferite.
  • Pentru ambele categorii de proiecte, durata maxima de implementare este de 48 de luni.
  • Candidaturile/aplicatiile pentru subprogramul “Cultura” se depun numai online, in oricare limba oficiala a UE.
  • Activitatile trebuie sa inceapa, pentru proiectele la scara mica, intre mai si decembrie 2018, iar pentru cele la scara mare intre iunie si decembrie 2018.

Buget

Bugetul este de 40.000.000 euro.

Data limita pentru depunerea aplicatiilor: 18 ianuarie 2018.

Institutie responsabila

Comisia Europeana prin:
Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura (EACEA)
Avenue du Bourget 1
(BOUR 04/02)
Bruxelles
B-1049

Pentru detalii tehnice sau dificultati de completare a formularului online de aplicare, adresa de contact este eacea-[email protected]

DOCUMENTATIE

Website-ul programului

Ghidul Solicitantului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top