Curtea de Conturi: Sute de dosare de fraudare a fondurilor UE

MCZoYXNoPWYwZGE1ODYxNDdhZDFhNzQ2MzFlOGFkMDllMTYxOGI1.thumb_.jpg

Curtea de Conturi a trimis Departamentului pentru Lupta Antifrauda, pana in primavara anului 2016, 167 de sesizari in vederea inceperii urmaririi penale.

Informatiile sunt cuprinse in Cartea Alba a Curtii de Conturi, document publicat vineri de institutie care reprezinta o trecere in revista a activitatii Curtii pentru perioada 2008-2017.

”Verificarile de audit au detectat si cazuri in care exista indicii cu privire la suspiciuni de frauda, aceste cazuri fiind notificate organelor abilitate spre analiza si investigatie. Cele mai multe au vizat crearea artificiala a conditiilor pentru a putea beneficia de finantare, existenta unor potentiale conflicte de interese, atribuirea incorecta a unor contracte sau efectuarea unor plati pentru cheltuieli nerealizate/fictive. in ceea ce priveste fondurile alocate Romaniei aferente perioadei de programare 2000-2006, Autoritatea de Audit a transmis pana la 31 decembrie 2014 catre DLAF 25 de sesizari de frauda, cu o valoarea estimata a prejudiciului de 13.192 mii euro. in cazul fondurilor acordate Romaniei in cadrul perioadei de programare 2007-2013, Autoritatea de Audit a transmis pana la 31 martie 2016 catre DLAF 142 de sesizari privind suspiciunile de frauda identificate”, spune Curtea de Conturi.

Prejudicii totale de aproape 12 miliarde lei

Platile nelegale (prejudiciile) calculate de Curtea de Conturi in urma actiunilor de audit/control effectuate in perioada 1 ianuarie 2009-30 iunie 2017 se ridica la 11,94 miliarde de lei, conform documentului.

Defalcat, din cele circa 12 miliarde calculate ca prejudicii, cele mai mari (circa 4 miliarde de lei) sunt trecute in dreptul bugetelor locale. Urmeaza bugetul de stat, cu 3,57 miliarde, si bugetele de venituri si cheltuieli ale agentilor economici, cu 2,37 miliarde de lei.

Pentru o buna parte a cazurilor in care s-au inregistrat prejudicii au fost sesizati procurorii. Pentru cea mai mare parte a acestor prejudicii, adica 11,35 miliarde de lei, Curtea de Conturi a sesizat procurorii. Au fost 718 cazuri.

Sursa: Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.