Companiile ar putea beneficia de dublarea sumei deductibile din impozitul pe profit, cheltuita pentru sponsorizari

firma-afaceri.jpg

Companiile ar putea opta sa isi deduca cheltuielile cu sponsorizarea fie in limita a 1% din cifra de afaceri, fie a 20% din impozitul pe profit datorat, potrivit unui proiect care va fi dezbatut in perioada urmatoare de Parlament.

In prezent, Codul fiscal prevede ca aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit in limita a 5 la mie din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat. Daca proiectul va fi adoptat, sumele care vor putea fi deduse se vor dubla.  

Un proiect de lege, care va fi dezbatut de parlamentari in perioada urmatoare, prevede ca firmele vor avea posibilitatea sa aleaga limita cheltuielilor deductibile la calculul impozitului pe profit intre suma calculata ca procent din cifra de afaceri si cea ca procent din impozitul datorat.

Totodata, proiectul dubleaza limita in care se pot deduce cheltuielile cu sponsorizarea, mecenatul si bursele private de la 5 la mie din cifra de afaceri in prezent, la 1% din cifra de afaceri. Acum, Codul fiscal stabileste ca sumele acordate ca sponsorizari pot fi deduse in limita a 5 la mie din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat. De altfel, limita pentru deducerea acestui tip de cheltuieli a fost majorata, de la 1 ianuarie 2016. Anterior, era de 3 la mie din cifra de afaceri.

Astfel, conform prevederilor propuse, companiile vor putea opta pentru limita mai avantajoasa dintre cea calculata ca procent din cifra de afaceri, respectiv din impozitul pe profit.

Calculul de mai jos atasat proiectului de lege arata ca, in cazul optarii pentru aplicarea a 1% la cifra de afaceri, suma deductibila se dubleaza.

 

calcul1

Sursa: Profit.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.