Prima conferinta internationala din seria Afaceri.ro, desfasurata la Hotelul Ramada Parc Bucuresti, a reunit experti straini care au impartasit antreprenorilor prezenti viziunea lor unica asupra dezvoltarii mediului de afaceri din Romania.
Ulrich Hoecker, senior manager la divizia de dezvoltare economica de la Deutsche Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit (GIZ) a sustinut o expunere intitulata „Spre o crestere inteligenta, incluziva si sustenabila”, in care a folosit drept exemple programele de dezvoltare derulate de GIZ in tari din America Latina si Europa de Est.
Expertul german a subliniat ca peste tot in Europa IMM-urile se confrunta cu probleme asemanatoare, iar o parte dintre acestea au fost generate de criza. Diferenta este ca in tarile vestice cresterea productivitatii a compensat pierderea salariatilor, in vreme ce in Romania disponibilizarile au avut ca efect o scadere abrupta a productivitatii.
Expertul german este de parere ca, in aceste conditii, stimularea inter-cooperarii dintre IMM-uri si oferirea de solutii inovative prin intermediul unor structuri de tip cluster sunt de natura sa creasca productivitatea. „Intarirea sistemelor regionale de inovare si dezvoltarea de clustere sunt strategii-cheie pentru promovarea IMM-urilor”, a subliniat Ulrich Hoecker.
O alta prezenta notabila la Conferinta Afaceri.ro Bucuresti a fost Alan Paic, seful programului OECD Investment Compact pentru Europa de Sud-Est. Acesta a dus mai departe ideile antevorbitorului sau, oferind cateva sugestii de domenii competitive in Romania unde se pot dezvolta clustere.
Alan Paic a aratat ca programul pe care il dezvolta in Balcani se bazeaza pe principii care ar putea fi aplicate si in Romania. „Ideea este sa mutam centrul de greutate al unei economii de la activitati care au o valoare adaugata mica (agricultura, productie, n.r.) catre activitati cu valoare adaugata mare – gen logistica si distributie”, a explicat Paic.
Seful programului OECD a aratat ca in Romania exista un potential foarte bun pentru dezvoltare in doua domenii traditionale. „In ultima vreme Romania inregistreaza o crestere a exporturilor de produse alimentare – mancare si bauturi; de notat ca cresterea Romaniei este peste cresterea cererii mondiale, ceea ce inseamna ca Romania castiga noi piete”, a subliniat Alan Paic.
Potrivit acestuia, este oportuna crearea de clustere in Romania, in special in sectorul alimente/bauturi/tutun, precum si in sectorul turism/calatorii.
Conferinta Afaceri.ro Bucuresti este un eveniment organizat de Arhipelago Interactive alaturi de CLUSTERO, Acces Project Investments, Volksbank si Loop Operations si are ca tematica clusterele inovative, vazute ca factori-cheie in specializarea economica inteligenta.