Cula lui Tudor Vladimirescu de la Cerneti, reabilitata cu fonduri europene

646x404-1.jpg

Cula lui Tudor Vladimirescu de la Cerneti ar putea fi reabilitata cu fonduri europene si redata circuitului turistic. in momentul de fata, acest monument se afla intr-o stare avansata de degradare din cauza unui proces de revendicare care a durat foarte multi ani si din cauza careia, fostul administrator, Muzeul Regiunii Portilor de Fier, nu a putut face nicio investitie.

Cula lui Tudor Vladimirescu de la Cerneti este din anul 2013 in administrarea Primariei simian. Administratia locala incearca de mai multi ani sa reabiliteze aceasta cladire inclusa in patrimoniul national cu fonduri europene.

Dupa o incercare esuata, iata acum, Cula are toate sansele sa fie reparata si repusa intr-un circuit turistic, mai alea ca Cernetiul, fosta capitala de judet, se mândreste cu patru biserici ortodoxe. Primaria a depus o cerere de finantare pe programul de vecinatate România-Bulgaria, care a primit unda verde, dupa ce a trecut prin furcile caudine ale mecanimsului european de verificare a proiectelor depuse.

In perioada urmatoare, Primaria simian va trimite un alt set de documente care sa completeze proiectul, astfel incit sa primeasca finantarea. Este vorba de 1 milion de euro pentru reabilitarea cladirii si amenajarea unui muzeu. Constructia culei a fost realizata la inceputul secolului XIX, mai exact in anul 1802.

Tudor Vladimirescu avea in Cerneti mai multe proprietati si a ales sa ridice aceasta cula chiar in centrul proprietatilor sale. Tudor Vladimirescu a avut mai multe proprietati la Cerneti, printre care o casa cu pravalie, o moara, casa-cula cu vie si livada, pe deal, deasupra satului. Datele acestea sunt confirmate de diata, adica testamentul, sulgerului Tudor, de la 1812, pe când avea de gând sa plece in Rusia.

Sursa: Adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.