Dictionar finantari – litera S

dictionar finantari litera a

SAPARD = Programul Special de Pre-Aderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala

scop = Situatie dorita, pentru atingerea careia este organizat si implementat un anumit proiect.

sinergie = Cresterea efectului obtinut prin utilizarea unui ansamblu de resurse peste suma efectelor care pot fi obtinute prin utilizarea separata a fiecarei resurse din cadrul ansamblului.

sistem informational = Ansamblu organizat de elemente dependente intre ele (metode, persoane, infrastructura tehnica) care permite si asigura realizarea transferului de informatii intre diferite entitati.

societate civila = Societatea civila este formata din cetateni, asociati sub diferite forme, care au aceleasi interese si care isi dedica timpul, cunostintele si experienta pentru a-si promova si apara aceste drepturi si interese. Notiunea are in vedere formele asociative – de tip apolitic, care nu sunt parti ale unei institutii fundamentale ale statului sau ale sectorului de afaceri (organizatii neguvenamentale – asociatii sau fundatii, sindicate, uniuni patronale etc.) – care intervin pe langa factorii de decizie, pe langa institutiile statului, pentru a le influenta in sensul apararii drepturilor si intereselor grupurilor de cetateni pe care ii reprezinta. Cel mai adesea, aceasta notiune este utilizata in mod restrictiv, facandu-se referire ori la notiunea de civil (ca opus al celei de militar) ori numai la organizatiile neguvernamentale; pentru clarificarea unor asemenea nelamuriri, a fost utilizata denumirea ‘sector nonprofit’ sau ‘al treilea sector al societatii’, primele doua fiind institutiile fundamentale ale statului si sectorul de afaceri.

solicitant = Persoana fizica sau juridica care depune in nume propriu un proiect in cadrul unei licitatii organizate in vederea acordarii de finantari nerambursabile. in cazul castigarii licitatiei, solicitantul devine beneficiarul finantarii.

solicitanti eligibili = Solicitanti care indeplinesc criteriile minime impuse de finantator (referindu-se, de regula, la forma juridica de organizare, experienta, situatie financiar-contabila etc.).

start-up = Idee ce sta la baza infiintarii unei afaceri; firma nou-infiintata aflata in perioada de dezvoltare.

statut = Document constitutiv prin care se stabileste modul de organizare si functionare a unei persoane juridice.

subventie = Ajutor banesc acordat de stat, de o organizatie etc. unei alte organizatii sau persoane.

sustenabilitate = Proprietatea rezultatelor si efectelor unui proiect de a se mentine intr-o perioada mai lunga de timp, dupa finalizarea proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.