Fonduri de aproape 60 de milioane de euro pentru firme inovatoare romanesti

Fonduri-europene-Pixabay_0.jpg

Firme romanesti de toate dimensiunile, inclusiv microintreprinderile, si alti beneficiari vor putea obtine fonduri nerambursabile de 500.000-8 milioane de euro pe proiect, pentru activitati de cercetare si inovare, printr-o linie de finantare in valoare totala de aproape 30 de milioane de euro, aflata in pregatire. Cea mai mare parte din bani provind din Politica de Coeziune a Uniunii Europene.

Vorbim despre un apel de proiecte aflat in pregatire, in Programul Operasional Regional 2014-2020, cu obiectivul specific „Cresterea inovarii in companii prin sprijinirea abordarilor multisectoriale rezultate in urma implementarii”.

Banii vor fi disponibili in doua regiuni de dezvoltare ale tarii: Nord-Vest (Judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj) si Nord-Est (judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui).

In fiecare dintre aceste regiuni vor fi dispobibili 29,41 milioane de euro, din care 25 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala, parte a Politicii de coeziune a UE, iar restul de la bugetul de stat.

Potrivit draftului de Ghid al solicitantului scos in consultare publica, solicitantii eligibili vor fi:

  • Entitati de inovare si transfer tehnologic, constituite de catre universtati, institute de cercetare, ONG-uri, camere de comert, autoritati locale si centrale etc.
  • intreprinderi constituite conform prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile sau societatea coorperativa este constituita in conformitate cu Legea 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei
  • Parteneriate intre acestea.

Valoarea finantarii nerambursabile acordate unui proiect, pentru tipurile de investitii incluse, corespunzatoare categoriilor de activitati eligibile de cercetare-dezvoltare-inovare si de investitii in vederea introducerii pe piata a rezultatelor cercetarii, respectiv a schemelor de ajutor de stat aferente (schema de cercetare-dezvoltare-inovare, schema regionala de investitii) este de:

a) Minim 500.000 euro si maxim de 8.000.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb Inforeuro, valabil la data lansarii apelului de proiecte pentru proiectele din regiunea de dezvoltare Nord-Est, si

b) Minim 3.000.000 euro si maxim 10.000.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb Infoeuro, valabil la data lansarii apelului de proiecte, pentru proiectele din regiunea de dezvoltare Nord-Vest.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.