Gradul de absorbtie POR: 21,1%, dublu fata de media programelor finantate din fonduri europene in Romania

grafic_bani.jpg

Pana la 1 octombrie a.c., au fost semnate 3.232 de contracte de finantare, in valoare totala de peste 5,37 miliarde de euro, prin Regio – Programul Operational Regional (POR), intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si beneficiari. La nivelul intregii tari, in acest interval au fost finalizate 971 de proiecte, pentru care au fost alocate fonduri nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) in valoare de aproximativ 460 milioane de euro.

Comparativ cu aceste date, conform Raportului Anual de Implementare POR, la 31 decembrie 2011 se inregistrau 2.520 contracte de finantare semnate, in valoare totala de aproximativ 4,6 miliarde de euro. Dintre acestea, erau finalizate 477 de proiecte pentru care au fost alocate din FEDR 158,36 milioane euro platite catre beneficiari. Totodata, gradul de absorbtie, la 31 decembrie 2011, era de aproximativ 11,7%.

Marcel Bolos, secretar de stat in cadrul MDRT, a prezentat si cifrele actualizate la data de 5 noiembrie, din care reiese evolutia programului in ultimul an: „Programul Operational Regional are cel mai mare grad de absorbtie, 21,1%, fata de 9,07%, cat are Romania la aceasta ora pe toate programele cu finantare europeana nerambursabila. Numarul contractelor semnate pana in prezent este de 3.290, cu 98% grad de contractare si o valoare de 3,6 miliarde de euro alocate din FEDR.

Cele trei seturi de date au fost prezentate in cadrul Conferintei de prezentare a Raportului Anual de Implementare pentru anul 2011 a Programului Operational Regional, organizate de Autoritatea de Management pentru POR, astazi, 6 noiembrie. La eveniment au participat reprezentanti ai Autoritatii de Management pentru POR, ai organismelor intermediare pentru POR, ai altor autoritati de management, ai autoritatilor publice locale, beneficiari Regio si reprezentanti ai mass media.

Rezultatele proiectelor sunt cele mai importante: locurile de munca nou create, infrastructura generala si de afaceri, care vor atrage investitii suplimentare in economie, cladirile publice modernizate si dotate sunt cateva dintre ele. Tot ce am invatat in acesti ani de gestionare a programului ne va ajuta sa proiectam mai bine urmatoarea perioada de programare, plecand de la nevoile reale din teritoriu, pe care beneficiarii ni le semnaleaza„, a adaugat Marcel Bolos, secretar de stat in cadrul MDRT.

***

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, in calitate de Autoritate de Management a POR, are obligatia de a raporta Comisiei Europene stadiul de implementare a programului, printr-un raport anual. Conferinta de astazi a facut public acest raport, la nivelul anului 2011, aprobat de Comisia Europeana in luna iulie 2012.  

Sursa: MDRT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top