Ilan Laufer, secretar de stat, ministrul pentru Mediul de Afaceri: Cei care se inscriu in programul Start-up Nation vor putea avea automat optiunea de a fi platitori de TVA

8-ilan-laufer-img-9757.jpg

Antreprenorii care se vor inscrie pentru a obtine o finantare de pana la 200.000 de lei prin programul guvernamental Start-up Nation vor putea opta sa fie inregistrati ca platitori de TVA, a spus Ilan Laufer, secretar de stat in Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

„In cadrul programului Start-up Nation, am decis ca TVA-ul pentru societatile care au TVA nedeductibil, deci care nu sunt platitoare de TVA, sa fie cheltuiala eligibila in program. Aceasta decizie a fost foarte criticata, ni s-a spus ca finantam niste firme care nu pot sa devina profitabile prin prisma faptului ca o societate care intra intr-o piata activa si este totusi neplatitoare de TVA are dificultati reale in a deveni profitabila. Am discutat cu domnul ministru Viorel stefan (ministrul Finantelor –n.red.) ca pentru cei pe care ii acceptam in program sa cream o modalitate prin care ei sa poata opta la dreptul de a fi platitor de TVA”, a declarat pentru ZF Ilan Laufer, secretarul de stat care coordoneaza programul Start-up Nation.

In cadrul acestui program, care va fi lansat la sfarsitul lunii mai, 10.000 de antreprenori pot primi un ajutor de la stat de pana la 200.000 de lei, reprezentand 100% din valoarea cheltuielilor eligibile.

„Este o problema cu care ne confruntam in mediul de afaceri: cei care isi fac firma trebuie sa treaca printr-un proces anevoios pana isi obtin codul de platitor de TVA. Vrem sa le permitem celor care se inscriu si care sunt acceptati in programul Start-up Nation sa aiba automat optiunea de a fi platitori de TVA. Am reusit azi, la sedinta de guvern, sa am o a doua discutie cu domnul ministru Viorel stefan si mi-a dat unda verde sa mergem inainte cu aceasta propunere, foarte importanta in acest program”, a mai spus Laufer.

El a spus ca antreprenorii isi vor putea inscrie proiectele pentru a primi finantare prin programul Start-up Nation in a doua jumatate a lunii mai. Sesiunea de inscrieri va avea o durata de 30 de zile, perioada in care proiectele vor fi evaluate si vor primi pun punctaj, iar apoi in functie de punctajul obtinut, primele 10.000 de proiecte vor fi finantate, in limita bugetului alocat programului.

„Am primit peste 2.000 de intrebari pe tema inregistrarii firmelor ca platioare de TVA. Daca reusim sa le acordam direct codul de platitor de TVA celor acceptati in program, fara ca acestia sa mai fie nevoiti sa treaca prin toata procedura Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, va fi o mare victorie pentru programul Start-up Nation”, a mai spus Ilan Laufer.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.