Learning (business) by doing sau SelfTraining

De multă vreme îmi trec prin cap fel de fel de idei de smart business, poate-poate dau şi eu lovitura. Doar că sunt de profesie jurist, cu un master în sisteme informaţionale la activ şi un doctorat (cercetare) în managementul riscului. Aşadar, ideea ca idee, da’ ia antreprenorul de unde nu e. 

Să las ideea total pe mâna unui administrator (fie el şi prieten) sau să mă asociez cu un business angel (fără a ne gândi momentan la procent din business şi visuri de profit la exit) … sună destul de periculos. Mai ales că prea multe despre protejarea unei idei nu prea ştiam (între timp am mai citit). Să mă duc pe un credit şi să îmi angajez manager general, manager de marketing, manager de resurse umane, manager IT, manager de vânzări, manager financiar, manager pentru toţi managerii de mai sus şi alţi de care nu ştiu acum … din nou periculos. 

Aşadar, ignorând partea financiară, am ales calea de mijloc: să îmi deschid un business  (alt business decât cel la care visez) cu scopul de a învăţa, de a exersa. Totul pentru a nu da greş “atunci când va veni momentul”. (nu degeaba pun între ghilimele dar şi italic vorba de mai sus: că în business inovaţia nu este totul – aşa cum scriam acum o vreme pentru Antreprenor.Net; contează şi timing-ul şi nivelul de pregătire / acceptare al potenţialilor clienţi şi altele).

Şi aşa se face că după o altă încercare despre care puteţi citi în articolul din Antreprenor, am trecut în liga superioară, achiziţionând o afacere la cheie (cum le mai spune), o franciză – franciza pe judeţul Iaşi a conceptului Minicards (sistem de advertising prin cărţi de vizită, amplasate pe un stand elegant, vizibil, prezent în cât mai multe locuri cheie din localitate). Know-How olandez, master francizor, încadrare în standarde, planuri, taxe de franciză … greu de dat greş. Aşa că acum Minicards Iaşi este prezentă în peste 30 de locaţii cheie (aeroport, centrul Felicia, centrul de informare turistică etc.), cu un istoric de peste 50 de clienți, pe o piață cu un potențial imens și cu posibilități de extindere spre alte localități din județ sau de ce nu spre alt județ.

Doar că poveste de azi e alta: deși business-ul Minicards Iași promite, consider că am ajuns la maturitatea antreprenoriatului (teoretic, practic, networking și financiar) iar ideea de la începutul poveștii începe să mă preseze și vrea să iasă la lumină.  Ah, iar ideea fiind din zona online, m-am aruncat și în proiecte personale din această zonă, învățând cu această ocazie ce înseamnă hosting, CMS, SEO, Social Media&Networking, Bookmarking și altele. Deși la început de drum, www.managementul-riscurilor.ro și www.liceul-militar.ro s-au impus pe segmentul lor de audiență.

Morala e două: pentru mine e momentul să trec la următoarea etapă (despre care sper că o să am ce spune) iar pentru voi, toți cei care încă vă gândiţi la propriul business, acum e momentul! E greu să ai o idee genială şi să speri că ea va fi validă şi peste ani; dacă nu se uzează o găseşte altul.

Acum! Nu după următorul training, curs, coaching în care veţi investi resurse! Nu ai investit destul în timpul facultăţii? Sau nu îţi pare rău acum că nu ai fost atent la ore?

Cel mai bun manager de proiect eşti tu, pentru că tu ştii cel mai bine ce vrei să faci. Dacă nu ştii cum să o pui în practică exersează, eventual întreabă, dar nu lasă pe mâna altuia. 

Disclaimer: articolul e mai mult motivaţional. Nu desconsider necesitatea unor cursuri ocupaţionale (COR), de certificare, recalificare, a căror valoare uneori reprezintă scânteia, plusul de valoare de care e nevoie.

Succes!

Valentin Mazareanu

Valentin Mazareanu

Valentin P. Mazăreanu, doctor în economie. Subiecte de interes: managementul riscului, securitatea informaţională, managementul proiectelor. Ocupaţii în prezent: project manager al www.managementul-riscurilor.ro, Co-Regional Director of PRMIA Bucharest Chapter, Director General al Paideia Consulting SRL Iasi, Expert IT în proiecte cu finanţare nerambursabilă. Studii: liceu militar, facultate de drept, master în Sisteme Informaţionale pentru Afaceri, studii doctorale în economie. Dezvoltare profesională: stagiu de cercetare în Franţa, Poitiers (subiect: managementul riscului); şcoală de vară în Finlanda, Jyvaskyla (subiect: managementul riscului, dreptul de proprietate intectuală, knowledge management); training internaţional Slovenia, Ljubljana (subiect: managementul proiectelor internaţionale); training naţional Romania, Iaşi (subiect: antreprenoriat, Analiză Tranzacţională, NLP, Comunicare şi Negociere).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top