Statele UE au de achitat noi corectii insumand 335 milioane de euro. Romania a scapat ieftin

bani_tunel.jpg

bani_tunelIn urma procedurilor de verificare si inchidere a conturilor, Comisia Europeana revendica o suma totala de 335 de milioane euro, reprezentand fonduri din cadrul politicii agricole a UE, cheltuite in mod incorect de statele membre.

Acesti bani revin la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementarile UE sau pentru ca procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzatoare.

Statele membre sunt responsabile cu efectuarea platilor si cu verificarea cheltuielilor efectuate in cadrul politicii agricole comune (PAC), iar Comisia are obligatia de a se asigura ca statele membre au utilizat fondurile in mod corect.

Cele 335 de milioane de euro vor fi recuperate fonduri de la 15 state membre: Austria, Belgia, Republica Ceha, Germania, Spania, Finlanda, Franta, Grecia, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Letonia, Olanda, Romania si Suedia. Cele mai semnificative corectii individuale sunt:

  • 141,8 milioane euro (impact financiar1: 141,5 milioane euro) imputate Frantei din motive de puncte slabe privind ecoconditionalitatea
  • 78,8 milioane euro (impact financiar1: 66,6 milioane euro) imputate Greciei din motive de puncte slabe privind deficiente in alocarea de drepturi la plata
  • 24,3 milioane euro (impact financiar1: 24,1 milioane euro) imputate Olandei din motive de puncte slabe privind functionarea LPIS, controalele la fata locului si calcularea platilor si a sanctiunilor
  • 22,2 milioane euro (impact financiar1: 21,0 milioane euro) imputate Greciei din motive de puncte slabe privind ecoconditionalitatea
  • 17,7 milioane euro (impact financiar1: 10,9 milioane euro) imputate Frantei din motive de puncte slabe privind recunoasterea organizatiilor de producatori de fructe si legume.

Romania are de platit doar 70.000 de euro, corectie propusa pentru intarzierea platilor.

Exista si tari mai norocoase, care au de primit bani.  Ca urmare a hotararii Curtii Europene de Justitie (T-2/11) impotriva unei decizii anterioare a Comisiei, Portugaliei i se va rambursa suma de 0,5 milioane euro.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.