Inteligent energy – Europa 2005 – SAVE, ALTENER, STEER

ATENTIONARE: Acest program nu este activ in acest moment!

Introducere

Programul multi-anual “Inteligent Energy-Europa (2003-2006)” (EIE) intentioneaza sa sprijine politica Uniunii Europene in domeniul energiei.

Scopul programului este de a sustine obiectivele viabile in domeniul energiei, realizand o contributie echilibrata pentru atingerea obiectivelor generale in furnizarea si aprovizionarea cu energie, competitivitatii si protectia mediului.

Programul este structurat in patru parti:

 • SAVE – sustine activitatile refritoare la imbunatatirea si folosirea rationala si eficienta a energiei in domeniile constructei si industriei.
 • ALTENER – promovareaza sursele de energie moderne pentru productia centralizata si descentralizata de electricitate si caldura precum si integrarea acestora in mediul local si sistemul energetic.
 • STEER – ofera suport pentru initiativele legate de toate aspectele transportului de energie, noile sursele de energie si cele in curs de reinoire, promovarea combustibililor ecologici precum si eficienta energiei in domeniul transporturilor.
 • COOPENER – ofera suport pentru initiativele legate de promovarea reinoirii surselor de energie si eficienta energiei in dezvoltarea tarilor, mai ales pentru tarile in curs de dezvoltare cum ar fi Africa, Asia, America Latina.
Solicitanti eligibili

Toti aplicantii trebuie sa fie organizatii publice sau private cu domiciliul pe teritoriul Statelor Membre. De asemenea programul va fi deschis pentru organizatiilor din tarile EFTA/EEA si noile candidate (in baza fondurilor aditionale) si in conformitatea cu procedurile care vor fi convenite cu aceste tari.

Numarul minim de parteneri este:

 • SAVE, ALTENER, STEER: cel putin 3 organizatii independente din 3 tari diferite;
 • COOPENER: cel putin 2 organizatii independente 2 doua tari participante;
 • Pentru agentii de management al energiei (Actiunile tip 2): cel putin doua autoritati locale sau regionale din doua tari participante;
 • Pentru actiunile de suport pentru evenimentele din domeniul energiei (SSE) (Actiunile tip 3): 1 sau mai multe organizatii din tarile participante.
Activitati eligibile

Tipuri de actiuni:

 1. Actiuni Generale (AG);
 2. Sprijin pentru infiintarea a unor agentii de management al energiei la nivel local si regional;
 3. Suport specific pentru evenimentele din domeniul energiei (SSE).

In legatura cu cele patru domenii specifice fondurile (Comunitare) sunt alocate pentru urmatoarele tipuri de activitati:

 • securitatea aprovizionarii in cadrul pietei interne, competitivitatea si protectia mediului incluzand
  dezvoltarea standardelor si certificarii sistemelor;
 • crearea, largirea ori reorganizarea structurilor si instrumentelor pentru dezvoltarea energiei incluzand planificarea si managementul energiei locale si regionale si dezvoltarea produselor financiare adecvate si a intrumentelor de piata;
 • dezvoltarea informatiei, a structurilor de educare si training, utilizarea rezultatelor, promovarea si diseminarea a “know-how” si a bunelor practici implicand toti consumatorii;
 • diseminarea rezultatelor actiunilor si proiectelor si cooperarii cu statele membre prin retelele operationale la nivelul comunitatii si la nivel international;
 • evaluarea impactului actiunilor si proiectelor care s-au realizat in cadrul acestui program.

Actiunile sau proiectele finantate in cadrul programului EIE vor sprijini procesul de indepartare a barierelor pentru cresterea folosirii eficientii energiei si reinoirea surselor de energie. Acestea vor urmand sa aiba un impact semnificativ la nivel European.

Conditii de finantare

Totalul estimat pentru domeniul COOPENER este de 5 milioane Euro, din care 4.97 milioane Euro vor reprezenta bugetul pe anul 2006.

Contributia financiara din partea Comisiei nu poate depasi 50% din totalul costurilor eligibile in cazul actiunilor de tip 1 si 2. Pentru actiunea 3 contributia nu poate depasi 50% din totalul costurilor eligibile iar suma maxima acordata este de 40.000 Euro.

Termene limita

Termenul limita de depunere a cererilor de finantare este urmatorul:

 • pentru actiunile de tipul 1, si anume SAVE, ALTENER, STEER este 31 ianuarie 2006;
 • pentru COOPENER este 28 februarie 2006;
 • pentru Actiunile tip 2 este 31 ianuarie 2006;
 • pentru Actiunile tip 3 este 30 noiembrie 2005 si 28 aprilie 2006;
Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: Comisia Europeana
Informatii suplimentare
Folositi instrumentele urmatoare pentru a obtine detalii complete despre acest program de finantare
Nu exista nici un instrument.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.